Virkne "Apple" programmatūras un pakalpojumu jaunumu izskanēja pirmdien ikgadējā tehnoloģiju giganta izstrādātāju konferencē "WWDC", kas jau otro gadu notiek virtuāli. Divu stundu ilgajā prezentācijā "Apple" vadība jaunas ierīces gan nepieteica.

Vispirms tika pieteikti uzlabojumi šobrīd tik aktuālajā videozvanu jomā. "FaceTime" aplikācija tagad labāk spēs parādīt konferenču zvanus, skaidrāk izolēt runātāju balsis no fona trokšņiem, kā arī piedzīvos vizuālus uzlabojumus. Turklāt "FaceTime" varēs lietot arī "Android" un PC lietotāji, izmantojot interneta pārlūku.

"iPhone" lietotājus priecēs ierīces spēja automātiski atpazīt tekstu attēlos. Ierīce tekstu atpazīs gan uzņemtajās jaunajās fotogrāfijās, gan jau krātuvē esošajās bildēs. Uzraksti un pat telefonu numuri bildēs kļūs interaktīvi.

Liela uzmanība pievērsta arī "Apple Maps" kartēm, kas kļuvušas vizuāli pievilcīgākas un praktiskākas. Ieviesta trīsdimensiju vides attēlošana un vieglāk pārskatāma topogrāfija. Tiesa, uzlabojumi pagaidām ieviesti tikai atsevišķās valstīs un pilsētās.

Jaunumi sagaida arī "Apple" austiņu lietotājus. Tās turpmāk spēs labāk izolēt balsi, kas uzlabos iespēju sarunāties trokšņainā vidē, īpaši noderīgi tas būs cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Tāpat austiņas tiks iekļautas "Find My" tīklā, kas palīdz atrast nozaudētas ierīces. Austiņas arī par sevi atgādinās, ja radīsies bažas, ka lietotājs tās aizmirsis.

"iPad" lietotājiem ērtāks kļūs vairākuzdevumu režīms. Tiks ieviesta jauna logu vadība, kas būs mazāk mulsinoša un ērtāk lietojama. Interesants jaunums būs arī kopdarbība ar "Mac" datoriem - datoram blakus noliktu "iPad" varēs vadīt ar datora klaviatūru un skārienpaliktni.

Liela uzmanība, kā ierasts, veltīta personīgās informācijas drošībai. Jaunajās viedierīču un datoru operētājsistēmās būs iestrādāta augstāka aizsardzība pret "izsekošanu", tiks slēptas IP adreses, atrašanās vieta un citi dati. Par to sajūsmā noteikti nebūs reklāmdevēji, kas ir naskākie lietotāju datu apkopotāji.

Papildus spējas tiks ieviestas arī veselības novērošanas aplikācijās "iPhone" un "Apple Watch". Ierīces spēs precīzāk noteikt veselības stāvokļa izmaiņas, tostarp fiksēs nestabilāku gaitu, kas bieži var būt vēstnese kādām nopietnām veselības problēmām. Ieviesta arī iespēja ģimenes locekļiem koplietot savus veselības datus. Tā, piemēram, būs vienkāršāk sekot līdz savu senioru veselības stāvoklim un tā izmaiņām.

Šķiet, vismazāk jaunumu sagaida "Mac" datori, kuru jaunā operētājsistēma "Monterey" vismaz pagaidām ieguvusi tikai nelielas izmaiņas. Jau pieminētā kopdarbība ar planšetdatoriem un citiem datoriem, vēl drošāks "Safari" pārlūks, kā arī sīku uzdevumu automatizācija ar "Shortcuts" aplikāciju.

Ērtāk lietojams un funkcionālāks kļuvis arī "Apple" mākonis "iCloud", kas piedāvā dažādus datu drošības uzlabojumus, epastu anonimizāciju u.c. Interesanti, ka joprojām "Apple" neplāno palielināt "iCloud" pieejamo bezmaksas diska vietu, kas jau šķiet desmit gadus ir vien nožēlojami pieci gigabaiti.

WWDC izstrādātāju konference turpināsies visu nedēļu un tās laikā bezmaksas tiks piedāvātas prezentācijas un lekcijas programmētājiem, kas plāno pielāgot lietotnes jaunajām operētājsistēmām. Mums "parastajiem" lietotājiem jaunās OS un to jaunās spējas būs pieejamas rudenī, kad tās tiks publiskotas kopā ar jaunajiem "iPhone" viedtālruņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!