Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlandes datu aizsardzības iestāde (DAP) jūlija izskaņā lēmusi sodīt populārāko jauniešu sociālo mediju "TikTok" ar 750 tūkstošu eiro lielu soda naudu par bērnu tiesību pārkāpšanu, vēsta Eiropas Datu aizsardzības kolēģija (EDAK).

Nīderlande uzskata, ka bērnu tiesības tika pārkāptas, jo, instalējot lietotni, tās izmantošanas nosacījumi tiek parādīti angļu valodā. Taču, ņemot vērā, ka tā nav oficiālā valsts valoda, pastāv risks, ka lietotāji nav bijuši informēti par viņu tiesībām un ko lietotne drīkst darīt ar viņu privātajiem datiem.

Tas, kā norāda DAP, ir privātuma aizsardzības pārkāpums, jo tā pamatā ir ideja, ka lietotājiem ir tiesības sev saprotamā valodā tikt informētiem par viņu datu izmantošanu.

DAP norāda, ka bērni ir īpaši aizsargājama grupa, jo retāk apzinās savas rīcības sekas.

Nīderlandes DAP ir vērsusies pie kolēģiem Īrijā, kur atrodas "TikTok" Eiropas birojs.

Jau iepriekš pret "TikTok" vērsta virkne pārmetumu un uzņēmums ir centies to labot, piemēram, ieviešot funkciju, ka vecāki var regulēt sava bērna konta iestatījumus, lai pasargātu viņu no satura, kas nav piemērots nepilngadīgajiem.

Jau ziņots, ka šogad aprīlī britu bērnu tiesību aizstāve Anna Longfīlda ir vērsusies tiesā ar miljardiem eiro vērtu prasību pret jauniešu vidū populāro lietotni "TikTok." Sūdzībā norādīts, ka lietotne gadiem ilgi ir ievākusi nepamatotu daudzumu privāto datu.

Sūdzībā tiesai teikts, ka lietotne ievākusi telefona numurus, atrašanās vietu, videomateriālus un bērnu biometriskos datus bez likumā noteikto piekrišanu iegūšanas, neinformējot par to nedz bērnus, nedz to vecākus. Sūdzība ir iesniegta Eiropas un Lielbritānijas bērnu vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!