Foto: Privātais arhīvs

Signe Bāliņa ir Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente, vada "IT kompetences centru" un LU Inovāciju centru. Vienlaikus viņa ir profesore Latvijas Universitātē un ikdienā strādā ar studentiem Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē un Datorikas fakultātē.

Abi Signes Bāliņas vecāki bija mediķi, un savulaik daudzi sagaidīja, ka arī viņa studēs medicīnu un būs ārste. Tāpēc izvēle studēt lietišķo matemātiku (mūsdienās – datorikas studijas) bija tāds kā protests.

"Šo lēmumu nevienu brīdi neesmu nožēlojusi," viņa uzsver.

IKT nozare ir trešā lielākā eksporta nozare Latvijas ekonomikā un arī trešā lielākā nodokļu maksātāja valstī.

"Nozare visu laiku attīstās, un tas liek nemitīgi mācīties un apgūt jaunas prasmes. Tas neļauj iesūnot un lieliski sasaucas arī ar manu darbu Latvijas Universitātē – saskarsme ar studentiem arī liek pilnveidoties," saka profesore.

Sarunā ar "Delfi Bizness" viņa arī akcentē: "Vienmēr vajag domāt trakas idejas, jo dzīve tās vēlāk vienalga piezemēs. Taču, ja nebūs šo trako ideju, tu neizdarīsi vispār neko."

Ik svētdienu lasītājus iepazīstinām ar uzņēmējdarbībā aktīviem cilvēkiem. Citas "Personība biznesā" sarunas atradīsiet šeit.

Kādas ir pašreizējās aktualitātes nozarē, kurā darbojaties?

Viens no būtiskākajiem virzieniem IKT nozarē ir infrastruktūras attīstība – ātra interneta pieejamība visā Latvijas teritorijā, tostarp 5G tīkla tālāka attīstība. Progress 5G jomā ir, taču, salīdzinot ar pārējās Eiropas sasniegumiem digitālās infrastruktūras pilnveidošanā, tas joprojām ir pārāk lēns. 5G infrastruktūrai jākļūst par investīciju prioritāti.

Otrs būtisks nozares attīstības virziens ir plašāka mākslīgā intelekta iespēju, lielo datu un mākoņpakalpojumu izmantošana privātā sektora uzņēmumos. Lai veicinātu valsts kopējo digitālo transformāciju un attīstību, mums ir jāraugās, kā gudri var izmantot tehnoloģiju, tostarp mākslīgā intelekta, sniegtās iespējas. Tas nozīmē, ka valsts līmenī jāiedrošina mazie un vidējie uzņēmumi izmantot šīs iespējas konkurences priekšrocību gūšanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!