Foto: Reuters/Scanpix

Tehnoloģiju uzņēmumam "Apple" draud Eiropas Savienības uzraugošo institūciju piemērots naudassods gandrīz 500 miljonu eiro apmērā, jo šobrīd reģiona regulators veic izmeklēšanu saistībā ar apgalvojumiem, ka tā savās platformās ierobežo mūzikas straumēšanas konkurentu tostarp "Spotify Tehnology" darbību, raksta "Bloomberg".

Lietai tuvu stāvošas personas, kuras vēlējušās palikt anonīmas, norādījušas, ka sods draud pēc tam, kad ES uzraudzības iestāde veikusi pārbaudes saistībā ar sūdzību, ko iepriekš iesniedzis "Spotify". Tajā teikts, ka uzņēmums pārkāpis konkurences noteikumus, kavējot konkurējošo mūzikas pakalpojumu izmantošanu un bloķējot lietotājiem paziņojumus, ka ārpus "App Store" pastāv lētākas alternatīvas.

"Apple", atbildot uz portāla lūgumu pēc komentāra, atsaucies uz iepriekš izplatītu paziņojumu, ka "App Store" ir palīdzējis "Spotify" kļūt par labāko mūzikas straumēšanas pakalpojumu Eiropā.

ES izmeklēšanu par "Apple" "App Store" paziņojumiem sāka pēc tam, kad teju pirms četriem gadiem "Spotify" iesniedza sūdzību, kurā apgalvots, ka uzņēmums bijis spiests paaugstināt ikmēneša abonementu cenas, lai segtu izmaksas, kas saistītas ar "Apple" darbībām.

Slēgtā sanāksmē starp ES amatpersonām un "Apple" pārstāvjiem pagājušā gada jūnijā tehnoloģiju firma paziņoja regulatoriem, ka tā jau ir atrisinājusi visas iespējamās konkurences problēmas, kas izriet no "Spotify" sūdzības.

Tas ir viens no nozīmīgākajiem finansiālajiem sodiem, ko ES piemēro lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem. Tiesā šobrīd tiek apstrīdēta virkne naudassodu pret uzņēmumu "Google", kas iekasēti vairāku gadu garumā un sasniedz aptuveni 8 miljardus eiro.

ES institūcija līdz šim nav piemērojusi sodu "Apple" par pretmonopola pārkāpumiem, taču 2020. gadā uzņēmumam Francijā tika piemērots naudas sods 1,1 miljarda eiro apmērā par iespējamu pret konkurenci vērstu rīcību. Pēc apelācijas sods tika samazināts līdz 372 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!