Foto: Unsplash

Maijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas – mēneša laikā sērijveida dzīvokļu vidējā cena nedaudz pazeminājās, liecina "Arco Real Estate" dati. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena maijā noslīdēja līdz 849 EUR/m². Salīdzinot ar šā gada sākumu, sērijveida dzīvokļu cenas kopumā ir līdzīgas.

2024. gada maijā dzīvokļu piedāvājuma skaita pieaugums izraisīja nelielu sērijveida dzīvokļu vidējās cenas samazināšanos. Tomēr kopumā cenas vērtējamas kā stabilas, jo atsevišķos mikrorajonos netika konstatētas cenu svārstības un dažos mikrorajonos cenas pat palielinājās.

Dzīvokļu piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos pēc straujā krituma aprīlī, atkal pieauga un sasniedza marta līmeni. Tādējādi sērijveida dzīvokļu piedāvājums bija par 8% augstāks nekā pirms gada.

Rīgas lielākajos mikrorajonos kopš 2024. gada sākuma dzīvokļu cenas gan pazeminājās, gan palielinājās. Tomēr cenu izmaiņas gada pirmajos mēnešos bija nelielas un nepārsniedza 2%. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Vecmīlgrāvī (-1,8%). Savukārt Zolitūdē šogad konstatēts vislielākais cenu pieaugums (+1,1%). Purvciemā un Pļavniekos kopš gada sākuma cenu izmaiņas nav konstatētas.

Maijā sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 849 EUR/m². Cenas bija par vidēji 48% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1 620 EUR/m².

Maijā dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās divistabu (-0,5%) un trīs istabu (-0,1%) dzīvokļiem. Turpretī četru istabu dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena maijā nedaudz pazeminājās, bet vienistabas dzīvokļu cena nav mainījusies.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, maijā dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājies par 6%. Piedāvājumu skaits "Arco Real Estate" analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos palielinājās par 7%. Salīdzinot ar 2023. gada maiju, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija lielāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija lielāks par 17%, bet lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija lielāks par 8% nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits maijā bija Purvciemā, savukārt vismazākais – Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits palielinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits palielinājās Imantā (+19%). Tajā pašā laikā Ziepniekkalnā dzīvokļu piedāvājums maijā nedaudz samazinājās.

Maijā, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Mežciemā un Āgenskalnā. Savukārt Pļavniekos un Imantā piedāvājumu skaits bija proporcionāli vismazākais.

Maijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas minimālas izmaiņas. Rīgas lielākajos mikrorajonos tika novērotas gan pozitīvas, gan negatīvas cenu svārstības. Būtiskākais cenu pieaugums novērots Zolitūdē, kur cenas mēneša laikā palielinājās par 0,7%. Savukārt visvairāk maijā dzīvokļu cenas pazeminājās Juglā – par 0,9%. Atsevišķos mikrorajonos cenu izmaiņas maijā netika novērotas.

Salīdzinot ar 2024. gada sākumu, maijā sērijveida dzīvokļu cenas saglabājās līdzīgas. Savukārt, salīdzinot ar 2023. gada sākumu, cenas – par 7% zemākas.

Maijā visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 51 000 līdz 55 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 29 000 līdz 41 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 27 000 līdz 44 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!