Foto: Publicitātes attēls

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis un Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmējs un nekustamo īpašumu attīstītāja kompānijas "Eagle Hills" vadītājs Mohameds Ali Alabbars (Mohamed Ali Alabbar) nule kā ir parakstījuši sadarbības memorandu, apliecinot abu pušu nodomu attīstīt Andrejsalas apkaimes teritoriju, 15 gadu laikā ieguldot vairāk nekā trīs miljardus eiro.

Andrejsalas apkaime ir noteikta kā stratēģiskas nozīmes pilsētas attīstības teritorija, pauž Rīgas pašvaldība.

Memorands būtībā ir labās gribas žests un atbalsts potenciālā investora nodomiem, skaidro Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors Fredis Bikovs.

"Vērienīgu pasaules pieredzi guvuša investora interese par vienu no Rīgas prioritāri attīstāmām teritorijām ir apsveicama," uzsver Ķirsis.

Foto: Publicitātes foto/Rīgas dome

Jāpiebilst, ka līdz šim Andrejsalas attīstību virzīja vietējais uzņēmums, kurš izstrādāja "Riga Port City" koncepciju, piesaistot starptautisku arhitektu komandu "Hosoya Schaefer Architects".

Teritorijas plāns piedāvā scenārijus, kā šī Rīgas centra ūdensmalas apkaime varētu tikt revitalizēta, izmantojot industriālo mantojumu jaunā kvalitātē, ar jaunām funkcijām, un piedāvāta iedzīvotājiem – darbam, atpūtai, dzīvošanai.

Mohameds Ali Alabbars, pamatojot savu izvēli un mērķi ieguldīt investīcijas, skaidro: "Rīga ir pelnījusi patiesi izcilu ūdensmalu – savu "Nordhavn" kā Kopenhāgenā, "HafenCity" kā Hamburgā. Šeit ir Ziemeļu metropole, kas atrodas upes un jūras krastā. Ar nekustamo īpašumu attīstību esmu nodarbojies 30 gadus, strādājis 16 valstīs. Manā attīstītāja pieredzē šī ir unikāla vieta. Mans mērķis kopā ar vietējiem partneriem ir dāvāt Rīgai izcilu jaunas pilsētapbūves paraugu, vienlaikus saglabājot šīs vietas raksturu, lai rīdziniekiem būtu vieta, kur dzīvot, strādāt un doties atpūsties, kā arī pilsētas viesiem apmeklēt.

"Riga Port City" teritoriju attīstītājs ir piesaistījis stratēģisko investoru "Eagle Hills" ar mērķi nākamajās desmitgadēs attīstīt visu Andrejsalas un Andrejostas teritoriju, izveidojot izcilu pilsētvides projektu Daugavas krastā.

"Investors tiek piesaistīts kā stratēģiskais partneris, "Eagle Hills" un Latvijas pusei turpmāk attīstot projektu kopīgiem spēkiem. Plānotais ieguldījums projekta attīstībā ir ne mazāk kā trīs miljardu eiro apjomā," apstiprina "Riga Port City" komunikācijas un projektu direktors Juris Pētersons.

Aptuveni 57 ha lielo teritoriju paredzēts veidot kā mūsdienīgu vidi ar daudzfunkcionālu apbūvi. Tur ir iespējams paplašināt pilsētas dzīvojamo fondu ar vairāk nekā 6500 dzīvokļiem, izbūvēt jaunu Rīgas ostas pasažieru termināli, piedāvāt iespējas uzņēmējdarbībai, kultūrai. Plānots ir labiekārtot publisko ārtelpu un pārbūvēt krastmalu par iedzīvotājiem pieejamu promenādi. Projektus paredzēts realizēt tuvākajos 10-15 gados. Teritorijas attīstība notiks vairākās kārtās.

Andrejsalas apkaime līdz šim nereti raksturota kā degradēta teritorija, taču tā atrodas tiešā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Rīgas vēsturiskais centra, jūgendstila apbūves rajona un vecpilsētas tuvumā. Pašvaldība ir noteikusi, ka Andrejsalas apkaimei jāattīstās kā savdabīgai un daudzfunkcionālai darījumu, pakalpojumu, mājokļu un nozīmīgu publisku objektu teritorijai – pilsētas apakšcentram, kas saistīts ar jūras pasažieru transportu, jahtu sportu, rekreāciju un tūrismu, izmantojot šim nolūkam esošo vērtīgo kultūras mantojumu, akvatoriju un krastmalu, tādējādi veicinot vēsturiskā un mūsdienīgā laikmeta mijiedarbību.

Pašlaik Andrejsalā notiek pirmo objektu projektēšana, tiek veidots ielu tīkls un infrastruktūra, kuras būvniecības sākšana plānota jau šogad, norāda Pētersons, solot regulāri ziņot par attīstības gaitu, ieejot aktīvajā fāzē.

SIA "Riga Port City" reģistrēta 2018. gada februārī, tās pamatkapitāls ir 10,25 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašniece ir SIA "Multi Capital Holdings", kas saistīta ar politiķa Aināra Šlesera ģimeni un bijušā politiķa, uzņēmēja Andra Šķēles ģimeni. Proti, 50% pieder SIA "Regma 1000", kur patiesie labuma guvēji ir Inese un Edvards Šleseri, un 50% – SIA "INPO 21", kur savukārt patiesās labuma guvējas ir Kristiāna Lībane-Šķēle, Anete Šķēle-Pētersone un Madara Šķēle-Dupate.

Rīgas dome ziņo, ka "Eagle Hills" ir Abū Dabī bāzēta privāta nekustamo īpašumu investīciju un attīstības kompānija, kas koncentrējas uz jaunu pilsētas centru veidošanu strauji augošajos starptautiskajos tirgos. Koncentrējoties uz liela mēroga nekustamā īpašuma projektu izstrādi, "Eagle Hills" projektē un attīsta jauktas izmantošanas projektus. Mērķa tirgos rodas iespējas izmantot jaunākās tehnoloģijas, lai veidotu viedus projektus, kas rada nozīmīgu pievienoto vērtību vietējai ekonomikai. Šobrīd uzņēmums izstrādā projektus AAE, Omānā, Bahreinā, Ēģiptē, Jordānijā, Marokā, Etiopijā, Serbijā, Albānijā un Horvātijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!