Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Finanšu dalībnieku vidū pēc ceturtdien notikušās Eiropas Centrālās bankas (ECB) sanāksmes raisījušās diskusijas par bāzes likmju samazināšanas brīdi, raksta "Bloomberg".

Šobrīd eksperti diezgan vienprātīgi sliecas uz jūniju, ņemot vērā ECB prezidentes Kristīnes Lagardas izteikumus, norādot, ka nepieciešami papildu dati, lai varētu sākt monetārās mīkstināšanas pasākumus. "Daudz vairāk mēs zināsim jūnijā," viņa uzsvērusi.

Vienlaikus daļa tomēr uzskata, ka nevajadzētu izslēgt iespējamu lēmumu par likmju samazināšanu jau aprīlī.

Šobrīd lielākā ekspertu uzmanība ir pievērsta eirozonas algām, kuru pieaugums pēdējā laikā ir bijis spītīgāks nekā inflācija.

Eiropas valstu centrālo banku vadītāju izteikumi par iespējamo likmju samazināšanas brīdi ir ļoti dažādi. Piemēram, Vācijas centrālās bankas vadītājs Joahims Nāgels uzsvēris, ka pieaug iespēja, ka likmes samazināšanu varēs redzēt pirms vasaras atvaļinājuma, taču viss būs atkarīgs no datiem.

Savukārt Francijas centrālās bankas vadītājs Fransuā Vilerojs de Galo uzsvēris, ka ir liela iespējamība, ka pirmā likmju samazināšana notiks pavasarī. Pavasaris, pēc viņa sacītā, ir no aprīļa līdz 21. jūnijam.

Igaunijas centrālās bankas vadītājs Madis Millers norādījis, ka inflācija eirozonā pakāpeniski sarūk līdz 2% līmenim, taču amatpersonām jābūt pārliecībai, ka tā ir noturīga tendence.

Savukārt Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks uzsvēris, ka pirmais lēmums par likmju samazināšanu būs nozīmīgs, jo iezīmēs ECB virziena maiņu. Taču vienlaikus viņš piebildis, ka likmju samazināšana vienreiz nenozīmē, ka šādi lēmumi tiks pieņemti katru sapulci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!