Foto: Midjourney/DELFI

Stājušies spēkā jaunie Eiropas Savienības (ES) noteikumi, ar kuriem tiek ieviesta minimālā faktiskā nodokļa likme 15% apmērā starptautiskiem uzņēmumiem, kas darbojas ES dalībvalstīs.

Par šo normu uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanā dalībvalstis vienprātīgi vienojās jau 2022. gadā. Pašlaik šos noteikumus ir parakstījušas gandrīz 140 jurisdikcijas visā pasaulē.

Noteikumi attieksies uz tām starptautiskajām uzņēmumu grupām un lielām vietējām grupām ES, kuru kopējie finanšu ieņēmumi pārsniedz 750 miljonus eiro gadā. Tie arī attieksies uz visām lielajām vietējām un starptautiskajām grupām, kuru mātesuzņēmums vai meitasuzņēmums atrodas ES dalībvalstī.

Jaunajā direktīvā ir iekļauts vienots noteikumu kopums par to, kā aprēķināt un piemērot "virsnodokli", kas maksājams konkrētā valstī, ja faktiskā nodokļa likme būtu zemāka par 15%.

Ja meitasuzņēmumam nepiemēro minimālo faktisko likmi ārvalstī, kurā tas atrodas, mātesuzņēmuma dalībvalsts šim mātesuzņēmumam piemēros virsnodokli. Turklāt direktīva nodrošināšot efektīvā nodokļa uzlikšanu situācijās, kad mātesuzņēmums atrodas nevis ES, bet gan kādā zemu nodokļu valstī, kura nepiemēro līdzvērtīgus noteikumus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!