Foto: EPA/Scanpix/LETA

11. februāris ir lieliska iespēja atskatīties, kā ES ir īstenojusi apņemšanos atbalstīt sievietes un meitenes, kuras vēlas pilntiesīgi darboties zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas (STEM) jomās. Šogad, tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Starptautiskā sievietēm un meitenēm zinātnē veltītā diena un mūsu darbs virzībā uz Savienību, kurā valda līdztiesība, iegūst papildu nozīmi.

Eiropas Savienībā 41% zinātnieku un inženieru ir sievietes. Tomēr pavisam cita aina paveras, aplūkojot, cik daudz sieviešu zinātnes, inženierzinātņu un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomās darbojas kā pašnodarbinātās. Šis skaitlis nedaudz pārsniedz 25%. Secinājums ir skaidrs: zinātnē aizvien ir jāiesaista vairāk sieviešu.

Esmu gandarīta, ka ES jau ir veikusi daudzas konkrētas darbības un pasākumus, lai ne tikai stiprinātu dzimumu dimensiju pētniecībā un inovācijā, bet galvenokārt lai atbalstītu un aizstāvētu sievietes STEM jomās.

Pašreizējā pētniecības un inovācijas pamatprogramma "Apvārsnis Eiropa" 2021.–2027. gadam ir vēl viens solis tuvāk tam, lai panāktu dzimumu līdztiesību pētniecības un inovācijas jomā. Lai saņemtu finansējumu, publiskā sektora struktūrām, pētniecības organizācijām un augstākās izglītības iestādēm ir jābūt izstrādātam dzimumu līdztiesības plānam. Šie plāni ir mūsu galvenais instruments taisnīgu, iekļaujošu un drošu darbavietu radīšanai un ilgtspējīgu institucionālo pārmaiņu virzīšanai visā Eiropā. Turklāt ES finansētajos projektos ir jāintegrē dzimumu līdztiesības perspektīva, lai nodrošinātu, ka paredzētās darbības ir svarīgas visiem ES iedzīvotājiem.

Ar tādām programmām kā Marijas Sklodovskas-Kirī vārdā nosauktās darbības mēs nosakām augstus standartus pētnieku apmācībai un vienlīdzīgu iespēju veicināšanai akadēmiskajās aprindās un ārpus tām. Šīs programmas noteikumi par dzimumu līdztiesību atmaksājas: pētnieces ir vairāk nekā 42% no visiem atbalsta saņēmējiem visos karjeras līmeņos un 46 % no doktorantiem.

Bet kas tiek darīts, lai uzlabotu sieviešu un meiteņu iesaisti īpaši STEM jomās? Eiropas Komisija ir īstenojusi virkni rīcībpolitiku un iniciatīvu. Piemēram, mēs sadarbojamies ar universitātēm un pētniecības un inovācijas jomas ieinteresētajām personām, lai STEM studijas un karjeru padarītu pievilcīgāku, iekļaujot mākslu, sociālās zinātnes un humanitārās zinātnes (tā sauktā STE(A)M pieeja).

Šajos centienos ir svarīgi veicināt interesi un veidot labvēlīgu vidi, lai meitenes vēlētos iesaistīties STEM jomās. Tas ir programmas "Girls Go Circular" pamatā. Programma tika sākta 2020. gadā, un tā ir palīdzējusi vairāk nekā 32 000 meiteņu 23 valstīs apgūt digitālās un uzņēmējdarbības prasmes. Līdz 2030. gadam programma tiks paplašināta, aptverot visas 27 ES valstis, un es vēlētos mudināt visas meitenes ar šo programmu iepazīties un noskaidrot, ko tā viņām var piedāvāt.

Vienlaikus mēs atzinīgi novērtējam panākumus. Šogad jau otro reizi tiks pasniegta ES balva "Dzimumu līdztiesības līderi", kas cildina izcilos rezultātus, ko guvušas Eiropas akadēmiskās un pētniecības organizācijas.

Un mēs turpinām godināt izcilas novatores. Mūsu galvenā pasākuma laikā, proti, Pētniecības un inovācijas nedēļā, desmito reizi tiks pasniegta ES balva novatorēm. Balvas pasniegšana notiks 18. martā. Ar šo balvu tiek cildinātas sievietes, kuras revolucionāras idejas ir pārvērtušas reālitātē. Ceru, ka tas iedvesmo nākamās paaudzes novatorus sekot viņu piemēram.

Tikai tad, ja pievērsīsimies dzimumu līdztiesības, daudzveidības un iekļaušanas būtiskajiem aspektiem, mēs varam būt droši, ka pētniecība un inovācija palīdzēs risināt problēmas, kas skar mūs visus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!