Foto: Pixabay
Eiropas bankām būtu cītīgāk jāizvērtē plūdu riskam pakļautie nekustamie īpašumi, jo nākotnē tie varētu zaudēt gandrīz pusi no savas vērtības, raksta "Bloomberg".

Eiropas Centrālā banka (ECB) tuvāko mēnešu laikā veiks nozares stresa testus, lai izvērtētu noturību pret klimata pārmaiņām. ECB ieceno 45% vērtības kritumu gada laikā īpašumiem, kuri atrodas apgabalos, kuros varētu rasties plūdi. Prognozes liecina, ka visvairāk vērtējumi varētu ietekmēt Vācijas un Nīderlandes bankas.

Eiropa pagājušajā gadā piedzīvoja šoku pēc plūdiem, kas izpostīja daļu Vācijas rietumu un Beļģijas, tāpēc banku uzraugs mudina bankas sagatavoties potenciālajiem zaudējumiem, ņemot vērā, ka situācija diez vai uzlabosies, jo globālā sasilšana un politiskā rīcība rada satricinājumus ekonomikai kopumā. ECB pētījums ir viens no detalizētākajiem šajā jomā līdz šim, un tajā aplūkots viss, līdz pat ēku energoefektivitātes ietekmei uz hipotekāro kredītu tirgu.

Pagājušajā gadā veiktajā ECB analīzē konstatēts, ka 22% no eirozonas banku darījumiem ir pakļauti augstam fiziskam riskam, no kuriem vairāk nekā puse ir saistīti ar meža ugunsgrēkiem, bet pārējā daļā vairumu risku veido plūdi. Kā visvairāk plūdiem pakļautās valstīs ziņojumā minēta Austrija, Nīderlande, Vācija un Francija, savukārt meža ugunsgrēki vairāk apdraud Itāliju un Spāniju.

"Alvarez & Marsal" rīkotājdirektors Fernando de la Mora, kurš strādā kopā ar ECB, norāda, ka nekustamo īpašumu aktīviem, kuriem ir zems plūdu risks, ECB lēš vērtības kritumu par 5%.

Tāpat viņš uzsvēris, ka centrālās bankas sausuma scenārijs ir vieglāk pārvaldāms, un tas veicina zemāku produktivitāti. Taču šajā ziņā tikai Dienvideiropas valstis cieš no lielākiem IKP satricinājumiem tādās ar klimatu saistītās nozarēs kā lauksaimniecība.

Stresa tests tiks veikts no marta līdz jūlijam, un tiek prognozēts, ka rezultātus ECB publicēs trešajā ceturksnī. ECB norādījusi, ka banku nozarei nav atbilstošu datu par klimata riskiem, taču vienlaikus uzsvērusi, ka šim testam nebūs tiešas ietekmes uz banku kapitāla prasībām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!