Foto: LETA
Pēc ilgstoša darba Rīgā dibināta starptautiskās Sertificēto naudas atmazgāšanas novēršanas speciālistu asociācijas ("Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists" jeb ACAMS) Baltijas nodaļa.

Tas ir nozīmīgs solis, lai Latvijā būtu labāk apmācīti un pasaules tendences pārzinoši speciālisti finanšu noziegumu novēršanā. Šādi speciālisti ir būtisks pamats, lai izpildītu Latvijas Komercbanku asociācija apņemšanos tuvāko divu trīs gadu laikā biedru vidū sasniegt augstākos standartus finanšu noziegumu novēršanā un apkarošanā, skaidro Latvijas Komercbanku asociācijas valdes loceklis un ACAMS Baltijas nodaļas valdes loceklis Jānis Brazovskis. ACAMS Baltijas nodaļas valdē darbojas visu trīs Baltijas valstu ACAMS speciālisti.

ACAMS ir viens no starptautiskajiem finanšu noziegumu novēršanas apmācību jomas līderiem, tāpēc Brazovskis ir pārliecināts, ka ACAMS Baltijas nodaļas izveidošana veicinās labākās pasaules prakses un zināšanu ienākšanu Latvijā, sniedzot iespēju paaugstināt nozares speciālistu kvalifikāciju finanšu noziegumu apkarošanā un nodrošinot nepārtrauktu profesionālo izglītību.

ACAMS ir globāla organizācija, kurā ir vairāk nekā 30 000 biedri. Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa iepriekš skaidrojusi, ka Latvija sasniegusi tādu sertificēto naudas atmazgāšanas novēršanas speciālistu skaitu, ka šādas nodaļas izveide mūsu valstī ir iespējama. Turklāt šādas nodaļas izveide ir iespēja nepastarpināti piekļūt labākajai praksei finanšu noziedznieku ķeršanā.

Savukārt Rīgas Biznesa skola partnerībā ar ACAMS piedāvā starptautiskajiem standartiem atbilstošu mācību programmu, sniedz iespēju tepat Latvijā atbilstības jomas speciālistiem iegūt sertificēta speciālista kvalifikāciju.

Pēc vairākiem skaļiem naudas atmazgāšanas skandāliem pēdējos pāris gadus gan Latvijas banku uzraugs, gan pašas komercbankas pievērš pastiprinātu uzmanību naudas atmazgāšanas novēršanai.

Patlaban Latvijā uzturas Eiropas Padomes "Moneyval" komitejas eksperti, lai izvērtētu mūsu valsts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas atbilstību starptautiskajiem standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!