Lai gan pēdējos gados digitālo valūtu laukā dominēja privāti radītās kriptovalūtas, pasaules lielākās centrālās bankas ir sarosījušās un plāno ieviest savu digitālo naudu.

Eiropas Centrālā banka nu jau kādu laiku aktīvi strādā pie digitālā eiro, un, kā sola Eiropas amatpersonas, jau šajā desmitgadē jebkurš Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājs varēs tikt pie digitālā maciņa un eiro. Par projekta virzību un potenciālajiem ieguvumiem stāsta Marta Cera, "Ellex Kļaviņš" Banku un finanšu prakses grupas vadītāja.

Eiropas Centrālā banka nu jau kādu laiku aktīvi strādā pie digitālā eiro, un, kā sola Eiropas amatpersonas, jau šajā desmitgadē jebkurš Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājs varēs tikt pie digitālā maciņa un eiro. Par projekta virzību un potenciālajiem ieguvumiem stāsta Marta Cera, "Ellex Kļaviņš" Banku un finanšu prakses grupas vadītāja.

Viens no kriptovalūtu rašanās iemesliem bija digitālo tehnoloģiju entuziastu vēlme radīt valūtu, kuras vērtība nebūtu piesaistīta valstu vai centrālo banku lēmumiem un kuru nevarētu brīvi pavairot. Tādējādi, vismaz uz papīra, cilvēki varētu iegūt finansiālo neatkarību. 

Tas, šķiet, gan nav izdevies, kriptovalūtas vairāk vai mazāk ir pakļautas globālās ekonomikas kaprīzēm, un, procentu likmēm kāpjot un aizņemšanās izmaksām kļūstot lielākām, interese par aktīvu, kuram nav īstās pasaules seguma, strauji saruka.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!