Foto: LETA
Eiropas Centrālās bankas (ECB) tiešā uzraudzībā nonāks nerezidentu biznesā strādājošā AS "Rietumu banka", kura pērn kļuva par trešo pēc aktīviem lielāko banku Latvijā.

2014.gada novembrī eirozonā sāka darboties Eiropas banku Vienotais uzraudzības mehānisms, un ECB sāka uzraudzīt trīs pēc aktīviem lielākās Latvijas bankas - "Swedbank", "ABLV Bank" un "SEB banku".

2015.gadā pēc aktīviem lielāko banku trijniekā Latvijā iekļuva "Rietumu banka", nobīdot "SEB banku" uz ceturto vietu. Arī pagājušā gada beigās "Rietumu banka" saglabāja trešās pēc aktīviem lielākās bankas statusu Latvijā, tādējādi tā tiks nodota ECB uzraudzībā, intervijā pastāstīja bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Viņš skaidroja, ka Vienotā uzraudzības mehānisma minimālā prasība ir nodot ECB uzraudzībai trīs lielākās bankas valstī. Ja mainās banku aktīvu apmērs un ceturtā lielākā banka apsteidz trešo, turklāt tas notiek nevis uz brīdi, bet ilgtermiņā, tad nākamais solis ir šo banku iekļaut ECB uzraugāmo lokā.

Lai "Rietumu banka" nonāktu ECB uzraudzībā, tai būs jāizpilda sagatavošanās darbi un tas pats mājasdarbs, ko paveica bankas, kas pievienojās Vienotajam uzraudzības mehānismam tā darbības sākumā. Kad mājasdarbs būs izpildīts, tad viens uzraugs pārņems šo banku no otra, proti, ECB pārņems uzraudzību no FKTK.

Zakulis atzina, ka ceturtā lielākā banka automātiski nezaudē savu dalību Vienotajā uzraudzības mehānismā tāpēc, ka tam pievienojas vēl kāda banka. Ceturto lielāko banku vēl zināmu laiku uzraudzīs ECB, lai vērotu, vai pārmaiņas lielāko banku topā nav bijis vienreizējs efekts. Pēc tam tiks lemts, vai samazināt ECB uzraugāmo banku skaitu Latvijā līdz trim. Ja šāds lēmums tiks pieņemts, tad ceturtā lielākā banka var nonākt atpakaļ mazāk nozīmīgo banku sarakstā. Tomēr bijušais FKTK vadītājs pieļāva, ka būs daudz racionālu argumentu, lai ceturtā lielākā banka - "SEB banka" - Latvijā tiktu saglabāta ECB uzraudzībā, jo arī Lietuvā un Igaunijā SEB ir ECB uzraudzīto banku lokā.

Kā ziņots, Vienotais uzraudzības mehānisms paredz, ka eirozonas lielāko banku uzraudzību veic ECB sadarbībā ar nacionālajiem uzraugiem. ECB seko līdzi, vai tās uzraudzīto kredītiestāžu stratēģija, procedūras un īstenotie pasākumi nodrošina pietiekamu risku pārvaldīšanu, vai kredītiestādes pašu kapitāls ir atbilstošs tās darbībai piemītošo un varbūtējo risku segšanai. Attiecībā uz pārējām bankām šie uzdevumi paliek FKTK kompetencē. FKTK sadarbojas ar ECB, sniedzot informāciju par būtiskiem uzraudzības lēmumiem arī par pārējām Latvijas kredītiestādēm.

FKTK kompetencē ir visu kredītiestāžu pārraudzīšana noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jautājumos, finanšu instrumentu tirgus likumu ievērošana un citi banku darbības aspekti.

Pēc neauditētiem datiem, "Rietumu banka" 2015.gada trīs ceturkšņos strādāja ar 56,33 miljonu eiro peļņu. "Rietumu bankas" aktīvi pērn septembra beigās bija 3,637 miljardi eiro.

"Rietumu banka" pamatā strādā ar nerezidentiem. Banka specializējas korporatīvo klientu un turīgu privātpersonu apkalpošanā. Banka nodrošina finanšu pakalpojumus reģionālā un starptautiskā biznesa apkalpošanai un piedāvā atbalstu klientiem starptautiskajos finanšu tirgos, kā arī nodrošina privāto līdzekļu pārvaldīšanu.

"Rietumu bankas" pārstāvniecības un biroji darbojas Latvijā, Krievijā, Kazahstānā, Armēnijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Rumānijā un Turcijā.

"Rietumu bankas" akcionāri ir "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), SIA "Suharenko Familiy Investments" (17,34%) un citi. Pēc "Firmas.lv" datiem, "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!