Foto: morgueFile

Mājokļu galvojumu programmā līdz šim piešķirti 637 galvojumi par kopumā 3,9 miljoni eiro, portālam "Delfi" norādīja valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum").

Vidējais piešķirtā galvojuma apmērs ir seši tūkstoši eiro.

"Vairāk nekā pusē gadījumu (57%) galvojumi piešķirti aizdevumiem, kur banku klienti ir ģimenes ar vienu bērnu, aptuveni trešā daļa (34%) galvojumu ir aizdevumiem ģimenēm ar diviem bērniem, bet 9% vai aptuveni katrs desmitais klients - ģimene ar trijiem un vairāk bērniem," norāda "Altum".

Jānorāda, ka sākotnēji valsts šai programmai bija paredzējusi 332,7 tūkstošus eiro, bet janvāra beigās valdība atbalstīja vēl 635 tūkstošu eiro piešķiršanu un tika skaidrots, ka tādējādi "Altum" klientiem varētu izsniegt galvojumus vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā.

Līdz ar to secināms, ka finansējums programmai beidzas. "Altum" norāda - pašlaik tiek gatavots Ministru kabineta rīkojums par papildu vienu miljona eiro piešķiršanu Mājokļu galvojumu programmas realizācijai.

"Prognozējam, ka šis finansējums būs pietiekams, lai izsniegtu galvojumus līdz nākamā gada pirmajam ceturksnim," klāsta "Altum".

Jau vēstīts, ka valdība izstrādājusi atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem - "Altum" uz laiku līdz 10 gadiem izsniegs un administrēs galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Galvojuma apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - no 10% līdz 20% (maksimālais galvojuma apmērs attiecīgi no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro).

Programma tika uzsākta šā gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!