Foto: F64

Ja tiek pieņemts lēmums par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pievienošanu Latvijas Bankai, ir jānodrošina, ka tiek ļoti skaidri nodalītas abu iestāžu funkcijas - monetārā un uzraudzības, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

"Ideja apvienot abas iestādes nav jauna un dažādās Eiropas valstīs ir dažādi modeļi - gan tāds, kur monetārā funkcija atdalīta no uzraudzības funkcijas, gan tāds, kur centrālā banka apvieno abas funkcijas," sacīja Jarockis, piebilstot, ka FM šo ideju apvienot abas iestādes vērtē pozitīvi.

Jarockis norādīja, ka, ņemot vērā ierobežotos resursus, abu iestāžu apvienošana ļautu ietaupīt un paaugstināt abu iestāžu kapacitāti.

"Taču jāņem vērā, ka ir ļoti skaidri jānodala abas funkcijas - monetārā no uzraudzības. Nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut abu šo funkciju pārklāšanos," uzsvēra Jarockis.

Viņš piebilda, ka jebkurā gadījumā visas plānotās izmaiņas būs jāsaskaņo ar Eiropas Centrālo banku.

LETA jau vēstīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai līdz nākamā gada vidum izvērtēt iespēju FKTK pievienot Latvijas Bankai.

FKTK darbību sāka 2001.gada 1.jūlijā, pārņemot no Latvijas Bankas kredītiestāžu uzraudzību, kā arī Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas, Vērtspapīru tirgus komisijas un Noguldījumu garantiju fonda pārvaldes funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!