Foto: DELFI

Pārdošanas rezultāts tām VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") komerciālā segmenta daļām, par kurām jau panākta vienošanās ar pircējiem, tiek lēsts 21-26 miljonu latu robežās zem aktīvu bilances vērtības, informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Nododot apkalpošanai "Swedbank" komerciālā segmenta daļu, kurā iekļauti norēķinu, noguldījumu un aizdevumu pakalpojumi, ir veiksmīgi izpildīts viens nozīmīgs komercdaļas pārdošanas procesa posms, atzīmēja ministrijas pārstāvis.

Pērn jūlijā sāktais darījums ar "Swedbank" vēl nav noslēdzies, ir notikusi klientu apkalpošanas pārcelšana, bet darījums pilnībā tiks pabeigts šā gada pirmajā ceturksnī, kad tiks nofiksēti vēl citi būtiskie darījuma parametri - klientu skaits, aktivitāte un citi, informēja Jarockis.

"Pēc bankas prognozēm, pārdošanas rezultāts tām komerciālā segmenta daļām, par kurām jau ir panākta vienošanās ar pircējiem, tiek lēsta 21-26 miljonu latu robežās zem aktīvu bilances vērtības, kas ir atbilstoši pašreizējai ekonomiskajai situācijai gan Latvijā, gan globāli," norādīja ministrijas pārstāvis.

Kopējais "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas process vēl nav pabeigts un kopējais visas komercdaļas pārdošanas rezultāts nav zināms, jo nav pieņemts lēmums par vēl nepārdotajām komerciālā segmenta daļām. Patlaban turpinās sarunas ar atlikušo komercdaļu potenciālajiem pircējiem. Plānots, ka lēmums varētu tikt pieņemts šā gada pirmajā ceturksnī, informēja Jarockis.

Savukārt "Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska norādīja, ka "Swedbank" kā komercuzņēmums nekomentē "Hipotēku bankas" komercdaļas pārņemšanas darījuma cenu. Komercdaļas pārdošanas procesā no "Hipotēku bankas" uz "Swedbank" tika pārcelti vairāk nekā 70 000 klientu kontu, tostarp aptuveni 95% ir privātpersonu un 5% - juridisko personu kontu. "Hipotēku banka" nodeva "Swedbank" klientu noguldījumus jeb saistības pret klientiem 147,7 miljonu latu apmērā. Tāpat "Swedbank" no "Hipotēku bankas" pārņēma aptuveni 7000 komerciālā segmenta aizdevumus 86,5 miljonu latu apjomā.

Jau ziņots, ka pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru "Hipotēku bankas" komercdaļas pakešu pārdošanu. "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".

Savukārt pērn oktobrī valdības piesaistītā konsultāciju uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Krūtainis informēja, ka ar potenciālajiem pircējiem vēl nolemts turpināt sarunas par "Hipotēku bankas" komercdaļas paketi, kas ietver kredītus nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet atsevišķu paketi veido slikto aktīvu izstrādes kompānija "HipoNIA".

Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!