Foto: DELFI Aculiecinieks

Likvidējamās "Latvijas Krājbankas" administrators auditorkompānija "KPMG Baltics" līdz šim atzinusi 547 bankas kreditoru prasījumus par kopējo summu 462,239 miljoni latu, pastāstīja "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Viņš paskaidroja, ka šī summa neietver šogad augustā veikto maksājumu Noguldījumu garantiju fondam 50 miljonu latu apmērā.

"KPMG Baltics" līdz 10.oktobrim izvērtējis visus tam iesniegtos "Latvijas Krājbankas" kreditoru prasījumus, izņemot četrus, kuru izvērtēšanai vēl ir jāsaņem papildu informācija.

Jau ziņots, ka lielākais "Latvijas Krājbankas" kreditors ir Noguldījumu garantiju fonds. Bankas darbības pārskats liecina, ka augusta beigās banka Noguldījumu garantiju fondam bija parādā 285,811 miljonus latu.

Noguldījumu garantiju fonds atbilstoši likumam bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas.

Tālāk kreditoru prasījumi tiek apmierināti šādā kārtībā: bankas darbinieki, nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, pārējie likumīgie kreditori (tostarp noguldītāji, kuriem ir bijuši vairāk nekā 100 tūkstoši eiro), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un visbeidzot akcionāri.

Šāds bankrota procedūras regulējums un minētā kreditoru rinda ir noteikta, lai Noguldījumu garantiju fonds kā valsts garantiju mehānisms nodrošinātu finansiālo stabilitāti un aizsargātu mazo noguldītāju intereses, garantējot tiem izmaksas līdz 100 tūkstošiem eiro, iepriekš paskaidroja Fīrmanis.

Jau ziņots, ka šogad 8.maijā Rīgas apgabaltiesa nolēma apmierināt "KPMG Baltics" pieteikumu par bankas bankrota procedūras sākšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2011.gada 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. Notikušo pašlaik izmeklē policija.

"Latvijas Krājbankai" licenci kredītiestādes darbībai FKTK anulēja 10.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!