Foto: DELFI

Latvijas Bankas peļņa 2014.gadā bija 36,76 miljoni eiro, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Bankas preses dienestā.

Salīdzinot ar 2013.gadu, tas ir par 37,7 mazāk.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" 65% jeb 23,9 miljoni eiro no Latvijas Bankas 2014. gada peļņas tiks ieskaitīti valsts ieņēmumos un pārējā peļņas daļa - Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Finanšu pārskata skaidrojums liecina, ka Latvijas Bankas tīrie procentu ienākumi pērn saruka par 3,1 miljonu eiro, salīdzinot ar iepriekšējo gadu - līdz 38,8 miljoniem eiro.

Turklāt Latvijas Bankas padome pērn nolēma izveidot uzkrājumus 14,8 miljonu eiro apmērā tirgus riskam un kredītriskam saistībā ar Latvijas Bankas finanšu ieguldījumu pārvaldīšanas darījumiem. Salīdzinājumam 2013.gadā šādu uzkrājumi nebija.

"Latvijas Bankas darbības turpmāko finanšu rezultātu galvenokārt ietekmēs Eirosistēmas īstenotā monetārā politika, kā arī procentu likmju attīstība eiro zonas un ASV finanšu tirgos, jo Latvijas Banka ir pakļauta procentu likmju riskam," skaidrots pārskatā.

Atbilstoši likumam Latvijas Bankas gada finanšu pārskatu revīziju veic Eiropas Centrālās bankas padomes ieteikti un Eiropas Savienības Padomes apstiprināti neatkarīgi ārējie revidenti. Latvijas Banka ir saņēmusi pozitīvu revidentu atzinumu par tās 2014. gada finanšu pārskatiem no auditorfirmas SIA "Ernst & Young Baltic".

Pašlaik pagājušā gada pārskatu apstiprinājusi Latvijas Bankas valde, bet aprīlī par to lems bankas padome.

2013.gadā Latvijas Banka strādāja ar 58,998 miljonu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!