Foto: DELFI

Likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" administrators "KPMG Baltics" turpina norēķināties ar bankas lielāko kreditoru – Noguldījumu garantiju fondu (NGF), pārskaitot tam vēl piecus miljonus eiro, pavēstīja "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Kopumā NGF jau ir pārskaitīti aptuveni 243 miljoni eiro, samazinot bankas saistības pret NGF līdz 228 miljoniem eiro.

No "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas iestāšanās brīža ir atgūti aptuveni 255 miljoni eiro, bet šā gada pirmajos divos mēnešos administrators ir atguvis naudas līdzekļus apmēram 1 miljona eiro apmērā.

Fīrmanis arī norāda, ka bankrota procedūras gaitā ir izdevies jau pilnībā apmaksāt Valsts kases savulaik izsniegto aizdevumu NGF garantēto atlīdzību izmaksām "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem.

Pašlaik bankas bankrota procedūra atrodas tiesvedību fāzē, kur līdzekļu atgūšana faktiski ir atkarīga no tā, kādā mērā tiesas atzīs par vainīgiem prettiesiskās darbībās bankas bijušo vadību un akcionārus, kā arī personas, kuras tām palīdzēja īstenot prettiesiskās shēmas, un no tā, cik lielā apmērā kriminālprocesā apsūdzētie spēs apmierināt pret viņiem izvirzītās mantiskās prasības, norāda administratora pārstāvis. "Tāpat daudz kas būs atkarīgs no tā, kā veiksies ar vairāku izsniegtu sarežģītu aizdevumu atgūšanu, kā arī ar naudas līdzekļu atgūšanu aptuveni 157 miljonu eiro vērtībā, kas izgāja caur ārvalstu banku korkontiem, kuri tagad ir tukši. Šo prasību izskatīšanai tiesās varētu būt nepieciešami vairāki gadi," viņš skaidro.

Saskaņā ar likumu NGF bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas. Tālāk tiek apmierinātas bankas darbinieku prasības, segti nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, kā arī pārējie likumīgie kreditori (tostarp noguldītāji, kuriem ir bijis vairāk nekā 100 tūkstoši eiro), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un akcionāru prasības.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2012. gada maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt tās administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics" -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!