Foto: stock.xchng

Latvijas valsts fondēto pensiju shēmu un privāto pensiju fondu ieguldījumu plānu vidējais gada ienesīgums pērn bijis 9%, portālu "Delfi" informēja Latvijas Komercbanku asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace.

Pensiju 2.līmeņa fondos vidējā atdeve pēdējā gada laikā ir 8,87%. Tas ļāvis pensiju 2.līmeņa dalībnieka vidējam uzkrājumam 2012.gada laikā pieaugt nedaudz vairāk kā par 100 latiem jeb 13,6% - no 757,50 latiem līdz 860,60 latiem. Vairāk nekā pusi jeb 50 latus no šī pieauguma nodrošinājuši pārvaldītāji ar peļņu no ieguldījumiem, bet otru pusi veido VSAA iemaksas par pensiju 2.līmeņa sistēmas dalībniekiem. Tādējādi kopējais pensiju 2.līmeni uzkrātais līdzekļu apjoms 2012. gadā ir pārsniedzis zīmīgu robežu – vienu miljardu latu.

Uz gada beigām shēmā kopumā bija uzkrāti 1,028 miljardi latu, no tiem 860 miljoni latu ir VSAA iemaksas, savukārt 168 miljoni latu jeb 16,3% ir pārvaldītāju nodrošinātā peļņa. Pērnā gada laikā 2.pensiju līmeņa aktīvi ir pieauguši par aptuveni 152 miljoniem latu, un vairāk nekā pusi no šī pieauguma jeb aptuveni 77 miljonus latu veido pensiju plānu investīciju peļņa. Jāuzsver, ka minētie rādītāji ir dalībnieku tīrā peļņa, jau ņemot vērā atlīdzību līdzekļu pārvaldītājiem, turētājbankām, kā arī citas izmaksas, skaidro Melnace.

Arī privāto pensiju fondi 2012.gadā strādājuši veiksmīgi un nodrošinājuši peļņu savu dalībnieku uzkrājumiem. Privāto pensiju fondu plānu vidējais ienesīgums ir 8,8%. Visu plānu vidējais ienesīgums kopš darbības sākuma sasniedz 4,82% gadā.

Tādējādi 2012.gada beigās privātajos pensiju fondos uzkrātā pensiju kapitāla vērtība sasniedza 142,4 miljonus latu, un pensiju plānu dalībnieku kontos uzkrātais kapitāls gada laikā palielinājās par 19% jeb 22,9 miljoniem latu. Pensiju plānu aktīvi pieauga gan uz iemaksu rēķina, kas 2012. gadā tika veiktas 21,3 miljonu latu apmērā (par 13% vairāk kā 2011. gadā), gan arī uz investīciju rezultāta rēķina.

Kopumā Latvijā pensiju 3.līmenī savus uzkrājumus veido 207 501 dalībnieks, jeb 17% no pensiju 2.līmeņa dalībnieku skaita. 2012. gadā, līdzīgā tendencē kā iepriekšējos gados, dalībnieku skaits privātajos pensiju fondos pieauga par 4% jeb 8425 dalībniekiem. Tā ir pozitīvi stabila tendence, jo apliecina, ka cilvēki arvien vairāk sāk paši domāt un rūpēties par savu labklājību vecumdienās.

Valsts fondētajā pensiju shēmā jeb pensiju sistēmas 2. līmenī papildu uzkrājums pensijai veidojas, daļu no cilvēka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām ar pensiju pārvaldītāja (fonda) starpniecību ieguldot akcijās, obligācijās un citos vērtspapīros, kā arī banku depozītos. Līdz ar to pensijas kapitāls pieaug straujāk nekā inflācija un vidējā darba alga valstī. 2012. gada beigās Latvijā bija astoņi valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāji, kas piedāvā 26 pensiju plānus, no tiem 10 konservatīvos plānus, 4 sabalansētos un 12 aktīvos plānus.

Savukārt privātie pensiju fondi jeb pensiju sistēmas 3.līmenis ir iespēja veidot papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai – iemaksas brīvprātīgi veic pats cilvēks vai viņa darba devējs, tās tiek ieguldītas kādā no privāto pensiju fondu administrētiem pensiju plāniem. Pensiju 3. līmeņa kapitāls tiek uzkrāts un ieguldīts finanšu tirgos. Latvijā darbojas septiņi privātie pensiju fondi, kas piedāvā 19 dažādus pensiju plānus, kas atšķiras gan pēc līdzekļu ieguldīšanas stratēģija), gan pēc ieguldījumu valūtas.

Jau ziņots, ka ieguldījumu vērtības samazinājuma ietekmē 2011.gada beigās privāto pensiju fondu gada vidējais ienesīgums saruka līdz mīnus 2,7% (2010. gadā plus 7,9%), bet valsts fondēto pensiju shēmas vidējais ieguldījumu plānu ienesīgums 2011. gadā bija mīnus 1,96% (2010. gadā plus 7,6%), liecināja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!