Foto: LETA

Bankas "Citadele" šā gada pirmajā ceturksnī jaunos aizdevumos izsniegtais apjoms saglabājās iepriekšējā ceturkšņa līmenī un bija 297 miljoni eiro, informēja bankā.

Kopējais aizdevumu portfelis 2022. gada 31. martā bija 2,772 miljoni eiro, kas ir par 3% vairāk nekā 2021. gada beigās.

Vienlaikus saistībā ar nenoteiktību saistībā ar augstākām enerģijas cenām un karu Ukrainā, kam sekoja makroekonomisko prognožu pasliktināšanās, šī gada 1. ceturksnī tika atzīti neto kredītu zaudējumi 6,1 miljona eiro apmērā, lai atspoguļotu pamatā esošo riska cenu. Slikto kredītu rādītājs uz šī gada 31. martu bija 3,1 %, salīdzinot ar 3,3 % 2021. gada beigās.

Banka norāda, ka noguldījumu bāze saglabājās stabila, un Baltijas rezidentu depozīti šī gada 1. ceturksnī sasniedza 3,566 miljonus eiro jeb 97 % no kopējiem depozītiem. Kredītu-noguldījumu attiecība uz 2022. gada 31. martu bija 75%, salīdzinot ar 71% uz 2021. gada beigām.

2022. gada pirmajā ceturksnī "Citadele" turpināja īstenot digitalizācijas stratēģiju. Lietuvā tika ieviesta attālinātā konta atvēršana mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas iepriekš jau bija pieejama Latvijā. Privātajiem klientiem Latvijā un Lietuvā banka tagad piedāvā iespēju noformēt hipotekāro kredītu vai līzingu, izmantojot Citadeles mobilo lietotni. Papildus jau esošajai iespējai e-komercijas vietnēs izmantot Klix risinājumu “Pērc tagad, maksā vēlāk”, šī iespēja tika ieviesta arī tirgotājiem fiziskajos veikalos.

"Citadele" ir apņēmusies integrēt ilgtspējas jautājumus bankas ikdienas darbībā, un tās ilgtspējas stratēģija saskan ar ANO Atbildīgas banku darbības principiem – radīt ilgtermiņa vērtību un veicināt zaļāku un iekļaujošāku nākotni visām iesaistītajām pusēm. Parakstot Principus, "Citadele" ir pievienojusies pasaules lielākajai starptautiskajai banku apvienībai, kas darbojas ar ilgtspējas jautājumiem finanšu jomā, un esam gandarīti par iespēju līdzdarboties Parīzes vienošanās par klimata pārmaiņām un ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā.

Bankas aktīvo klientu skaits 2022. gada 31. martā sasniedza visu laiku augstāko līmeni – 363 tūkstošus, kas ir 5 % pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Mobilās lietotnes aktīvo lietotāju skaits sasniedza 207 tūkstoti, kas ir par 28 % vairāk nekā gadu iepriekš.

Aizvadītais ceturksnis bijis sēcīgākais pirmais ceturksnis bankas vēsturē – neto peļņa Baltijā sasniedza 12,7 miljonus eiro 2022. gada 31. martā un kapitāla atdevi 12,8%.

Banka arī informē, ka 2022. gada janvārī "Citadele" ir noslēgusi līgumu ar "Trusted Novus Bank Limited" par tai piederošās meitassabiedrības Šveicē "Kaleido Privatbank AG" pārdošanu. "Trusted Novus Bank Limited" iegādāsies 100% "Kaleido Privatbank AG" akciju. Darījumu plānots pabeigt līdz 2022. gada beigām, pēc regulatoru atļauju saņemšanas. 2022. gada 1. ceturksnī "Kaleido Privatbank AG" tiek atspoguļota kā pārtraukta darbība.

"Citadele" turpina darbību ar pietiekamiem kapitāla un likviditātes rādītājiem. Šī gada 31. martā kapitāla pietiekamības rādītājs (CAR, pārejas, ieskaitot perioda rezultātu) bija 18,7% un likviditātes seguma rādītājs (LCR) bija 205%.

Bankā arī uzsver, ka "Citadele" rūpīgi seko līdzi situācijai Ukrainā, un darbības nepārtrauktība ir svarīgāko jautājumu starpā. Visi jaunie likumi, politikas un sankcijas, arī pret Krieviju noteiktās, tiek rūpīgi ieviestas un īstenotas.

"Citadeles" uzmanības centrā ir Baltijas reģions, un tai nav tiešas saskares ar Krieviju, Baltkrieviju vai Ukrainu. Karš Ukrainā vai ieviestās sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju nav atstājušas būtisku ietekmi uz "Citadeles" grupu. Kara netiešā ietekme tiek nepārtraukti uzraudzīta, "Citadeles" klientiem un pasaules tirgiem pielāgojoties jaunajām pārmaiņām ekonomikā.

“Krievijas iebrukums Ukrainā 24. februārī parādīja ģeopolitisko trauslumu un globālās ekonomikas cēloņu-seku likumsakarību. "Citadele" pievienojas starptautiskās sabiedrības Krievijas rīcības nosodījumam, rūpīgi sekojot līdzi situācijas attīstībai un pieņemot labākos iespējamos lēmumus. Ukrainas pilsoņi ir laipni aicināti "Citadeles" filiālēs Latvijā, Lietuvā vai Igaunijā pieteikties bankas konta atvēršanai bez maksas. Līdz šim jau saņemti vairāk nekā 3000 ukraiņu pieteikumu. Neskatoties uz nenoteiktību, esam nodrošinājuši labākos pirmā ceturkšņa finanšu un operatīvos rezultātus bankas vēsturē Baltijā,” saka "Citadeles" vadītājs Johans Akerbloms.

"Citadeles" banka ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!