Foto: LETA

Šā gada pirmajā pusgadā banka “Citadele” ir nopelnījusi 32.6 miljoni eiro; Baltijas privātpersonu, mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), korporatīvā un līzinga segmenta klientiem jaunos aizdevumos izsniegts 551 miljons eiro.

2021. gada 1. pusgadā klientiem jaunos aizdevumos tika izsniegta rekorda augsta summa – 551 miljons eiro, gandrīz divas reizes vairāk nekā 2020. gada 2. pusgadā, informē banka. 2021. gada 2. ceturksnī tika izsniegti 243 miljoni eiro un 31 miljons eiro tika ieguldīts vietējās korporatīvās obligācijās.

Kopējais aizdevumu portfelis 2021. gada 30. jūnijā bija 2,457 miljoni eiro, kas ir par 59% vairāk nekā 2020. gada beigās. Portfeļa pieaugumu ietekmēja SIA "UniCredit Leasing" (pārdēvēts par SIA "Citadele Leasing") iegāde gada sākumā. Portfeļa kvalitāte turpināja uzlaboties, un slikto kredītu rādītājs uz 2021. gada 30. jūniju bija 3.4%, salīdzinot ar 3.9% 2021. gada 1. ceturkšņa beigās.

"Citadele" informē par spēcīgi finanšu rādītājiem ar neto peļņu 32.6 miljoni eiro 2021. gada 1. pusgadā un gada kapitāla atdevi 18.1%. Neto peļņa 2. ceturksnī bija 22.1 miljons eiro, un kapitāla atdeve sasniedza 24.3%. Tā turpina darbību ar pietiekamiem kapitāla un likviditātes rādītājiem. 2021. gada 30. jūnijā kapitāla pietiekamības rādītājs (CAR, ieskaitot perioda rezultātu) bija 19.4 % un likviditātes seguma rādītājs (LCR) bija 187 %.
Klientu depozīti 2021. gada 30. jūnijā sasniedza 3,798 miljonus eiro, 2 % pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, un 3% pieaugums pret iepriekšējā gada beigām.

2021. gada 2. jūlijā tika pabeigta darījuma pirmā daļa starp "Citadele" un "ABLV Bank" par tai piederošā hipotekārā kredītportfeļa lielākās daļas iegādi. Tā rezultātā "Citadeles" hipotekārais kredītportfelis ir pieaudzis par gandrīz 20 % (neto pieaugums par 114 miljoniem eiro). Iegāde dos papildu pozitīvu finansiālu ietekmi, sākot ar 2021. gada 3. ceturksni. Paredzams, ka darījuma otrais posms tiks pabeigts līdz gada beigām, un tas ietvers papildu hipotekāro kredītu līgumus aptuveni 50 miljonu eiro apmērā.

""Citadelei" ir bijis spēcīgs pirmais pusgads, ekonomikai atkopjoties, varējām atbalstīt savus klientus ar rekorda augstu finansējumu. Augošais aktīvo klientu skaits, kas šī gada 30. jūnijā sasniedza 351 tūkstoti klientu, veidojot 12 % pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, apliecina stabilu izaugsmi un pieprasījumu pēc "Citadeles" finanšu pakalpojumiem. Mobilās lietotnes aktīvo lietotāju skaita pieaugums par 28 % procentiem pret iepriekšējo gadu, sasniedzot 176 tūkstošus, liecina par veiksmīgu koncepta "banka kabatā" iedzīvināšanu," saka "Citadeles" vadītājs.Johans Akerbloms (Johan Åkerblom).

Banka šī gada pirmajā pusgadā turpināja darbu pie produktu un pakalpojumu attīstīšanas. Domājot par MVU klientu ērtībām, "Citadele" sāka attālinātu kontu atvēršanu uzņēmumiem, kā arī ir ieviesusi jaunu rīku MVU un korporatīvajiem klientiem - "Biznesa portālu". Tā turpināja arī stiprināt savas pozīcijas mobilo maksājumu jomā – 2021. gada jūnijā tika laisti klajā "FitBit Pay" un "Garmin Pay".

Piekrītot viedoklim, ka klimata pārmaiņas kļūst par galveno prioritāti daudzām nozarēm, tostarp finanšu iestādēm, "Citadele" ir sākusi saules paneļu patēriņa kreditēšanas izmēģinājumu Lietuvā, palīdzot ekonomikai piekļūt ilgtspējīgiem aktīviem par pievilcīgāku cenu. Banka sola turpināt izstrādāt jaunus piedāvājumus, kas atbalsta pāreju uz zaļu ekonomiku.

"Citadeles" banka ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem. "Citadeles" grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!