Foto: LETA

"Rietumu banka" apstrīdējusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu par soda naudas piemērošanu bankai 5,85 miljonu eiro apmērā, liecina bankas publiskotā informācija. Vienlaikus bankā arī norāda, ka FKTK piedāvājums administratīvajam līgumam ir 3,6 miljoni eiro.

"Rietumu bankas" 2021.gada pārskatā atgādināts, ka FKTK, konstatējot nepilnības "Rietumu bankas" noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību izpildē, 2021.gada 15.jūnijā piemēroja soda naudu 5,85 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus pārskatā pausts, – FKTK lēmumā atzina, ka, sadarbojoties, banka ir labojusi lielāko daļu konstatēto pārkāpumu, tādējādi soda naudas apmērs samazināts par 10%. Regulatora uzliktā soda nauda "Rietumu bankai" kopumā veidoja 75% no maksimāli iespējamā.

"Tomēr banka vēlas uzsvērt, ka banka pilnībā nepiekrīt FKTK izmantotajai nostājai un pieejai," teikts pārskatā, norādot, ka pārbaudes periodā – 2017.-2019.gadā – banka veica būtiskas izmaiņas biznesa modelī un stratēģijā, izslēdzot vairāk nekā 5500 paaugstināta riska klientu, un sāka pasākumus iekšējās kontroles sistēmas stiprināšanai.

Oficiālu apelācijas pieteikumu banka FKTK padomei iesniedza 2021.gada 19.jūlijā.

"2022.gada janvārī notika oficiāla apelācijas sēde, kurā piedalījās FKTK padome, kurā banka izklāstīja savus argumentus par naudas sodu un veikto darbību kopsavilkumu ar mērķi stiprināt iekšējās kontroles sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Banka vēlas turpināt profesionālās diskusijas ar FKTK padomi. Tādējādi ļoti iespējama administratīvā vienošanās un ievērojama soda apmēra samazināšana," pausts pārskatā.

Tajā arī minēts, ka FKTK piedāvājums administratīvajam līgumam ir 3,6 miljoni eiro, taču banka turpina diskusiju gan par soda naudas apmēru, gan pēc būtības. 2021.gada 31.decembrī banka ir atzinusi uzkrājumus trīs miljonu eiro apmērā.

Savukārt FKTK aģentūrai LETA skaidroja, ka apstrīdēšanas procesa ietvaros FKTK vērtē "Rietumu bankas" iesniegtos argumentus un apjomīgo materiālu kopumu, kā arī lūgumu izvērtēt iespēju noslēgt administratīvo līgumu.

Tostarp komisijā norādīja, ka Administratīvā procesa likums paredz FKTK pienākumu izvērtēt administratīvā līguma slēgšanas iespējamību. Situācijā, kad panākta vienošanās par administratīvā līguma slēgšanu pastāv iespēja arī soda naudas samazināšanai.

"Tomēr vēršam uzmanību, ka administratīvā līguma mērķis ir panākt vienprātību par tirgus dalībnieka pieļauto pārkāpumu pastāvēšanu un būtiskumu, tirgus dalībniekam atzīstot pieļautos pārkāpumus, un tādējādi izbeidzot tiesisko strīdu pušu starpā," piebilda FKTK pārstāvji.

Tāpat FKTK norādīja, ka šajā stadijā FKTK atturas komentēt konkrētās lietas apstākļus un nevar apstiprināt bankas pārskatā minēto informāciju par administratīvā līguma slēgšanu un soda naudas samazinājumu.

"FKTK ir ieinteresēta pēc iespējas ātri pieņemt lēmumu, tomēr tas ir iespējams tikai tad, ja FKTK ir guvusi pārliecību, ka bankas īstenotie pasākumi efektīvi novērš iepriekš konstatētos būtiskos pārkāpumus, un ka tās turpmākā darbība atbildīs normatīvu prasībām," minēja FKTK pārstāvji.

Jau vēstīts, ka FKTK pērn jūnijā piemēroja "Rietumu bankai" soda naudu 5,85 miljonu eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas prasību pārkāpumiem. Bankai arī tika noteikti vairāki tiesiskie pienākumi konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai.

"Rietumu banka" pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 21,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 18,6% vairāk nekā 2020.gadā. Vienlaikus bankas grupas peļņa pieauga 2,4 reizes un bija 28,884 miljoni eiro.

"Rietumu bankas" aktīvi 2021.gada 31.decembrī bija 1,565 miljardu eiro apmērā, kas ir par 5,8% jeb 85,999 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 1,479 miljardi eiro.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" ir piektā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltas kompānija "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!