Foto: Pixabay

Ceturtdien Saeima lēma konceptuāli atbalstīt likumprojektu paketi par izslēdzošā ieskaita piemērošanu kvalificētajiem finanšu darījumiem.

Likumprojektu "Likums par izslēdzošā ieskaita piemērošanu kvalificētajiem finanšu darījumiem" izstrādāja Finanšu ministrija (FM), kura lūdza Saeimu to skatīt kopā vēl ar citiem likumprojektiem.

Parlaments minēto likumprojektu izskatīja kopā ar likumprojektiem "Grozījumi Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā", "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" un "Grozījumi Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likumā".

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, tā mērķis ir izveidot izslēdzošā ieskaita tiesisko regulējumu atvasināto finanšu instrumentu darījumiem un tūlītējiem darījumiem attiecībā uz valūtu, vērtspapīriem vai precēm, kas nodrošina izslēdzošā ieskaita piemērošanu un nostiprina tā vispārīgos principus, tādējādi veicinot finanšu instrumentu tirgus attīstību Latvijā.

Plānots, ka likumprojektā paredzētais izslēdzošā ieskaita regulējums nodrošinās finanšu tirgus stabilitāti, ierobežojot sistēmisko risku, ko varētu radīt tiesiskās aizsardzības, maksātnespējas vai likvidācijas process pret tādu tirgus dalībnieku (izslēdzošā ieskaita līguma pusi), kas ir šī likumprojekta subjekts.

Vienlaikus ar likumprojektu tiek ieviests Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija direktīvas prasītais par preventīvās pārstrukturēšanas regulējumu, parādsaistību dzēšanu un diskvalifikāciju un ar pārstrukturēšanu, maksātnespēju un parādsaistību dzēšanu saistīto procedūru efektivitātes palielināšanas pasākumiem.

FM atzīmēja, ka likumprojekts ir izstrādāts, ņemot vērā Direktīvas par pārstrukturēšanu un maksātnespēju, kura jāievieš līdz 2021. gada 17. jūlijam, noteikto, ka dalībvalstis var paredzēt, ka atsevišķu izpildes panākšanas darbību apturēšana neattiecas uz savstarpējā ieskaita līgumiem, tostarp noslēguma ieskaita līgumiem, finanšu tirgos, enerģijas tirgos un izejvielu tirgos.

Anotācijā uzsvērts, ka atbilstoši spēkā esošajam maksātnespējas regulējumam gadījumos, kad maksātnespējīgajai sabiedrībai naudas līdzekļu nepietiek, lai pilnībā apmierinātu visus kreditoru prasījumus, attiecīgie prasījumi apmierināmi proporcionāli summai, kas pienākas katram kreditoram.

Izslēdzošā ieskaita piemērošanas gadījumā tiek ietekmēta proporcija, kādā apmierinājumu saņem kreditors, kas izmantojis tiesību piemērot izslēdzošo ieskaitu, un apmierinājumu, kādu saņem pārējie kreditori. Līdz ar to izslēdzošā ieskaita piemērošana negatīvi ietekmēs maksātnespējīgās sabiedrības pārējo kreditoru, kuriem nav tiesības piemērot izslēdzošo ieskaitu, kopumu.

Taču kopumā likumprojektam būs pozitīva ietekme uz tautsaimniecību un finanšu sektoru, jo tiks aizsargātas izslēdzošā ieskaita līguma puses, ja tiks veikts tiesiskās aizsardzības, maksātnespējas vai likvidācijas process attiecībā uz kādu no tām, kā arī tiks nodrošināta finanšu tirgus stabilitāte, ierobežojot sistēmisko risku, ko varētu radīt tiesiskās aizsardzības, maksātnespējas vai likvidācijas process pret kādu tirgus dalībnieku, skaidroja ministrijā.

Paredzēts, ka tas novērsīs iespējamo "domino efektu" jeb ķēdes reakciju finanšu tirgū, ko var radīt kāda atsevišķa subjekta maksātnespēja, kā arī mazinās Latvijas finanšu sistēmas sabrukuma riskus šādās situācijās.

Savukārt pārējo likumprojektu paketē ietilpstošo likumprojektu mērķis ir nodrošināt noregulējuma likuma normu saskaņotību un terminoloģijas vienveidību ar likumprojekta "Likums par izslēdzošā ieskaita piemērošanu kvalificētajiem finanšu darījumiem" normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!