Foto: Shutterstock

"Swedbank" peļņa Latvijā 2023. gada pirmajā pusgadā bijusi 131 miljons eiro (iepretim 47 miljoniem pērnā gada pirmajos 6 mēnešos), informē kredītiestāde.

Peļņa palielinājusies, jo pieauguši bankas ieņēmumi. Bankas izdevumi šajā laika posmā arī ir kāpuši.

Salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, tīrie procentu ienākumi pusgadā palielinājušies par 114 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 3 miljoniem eiro.

Finansēšanā bankas kredītportfeļa apmērs mājsaimniecību un uzņēmumu segmentos audzis par 7%.

Depozītu apjoms, salīdzinot ar tādu pašu period pērn, ir audzis par 6%. Mājsaimniecību depozīti pieauga par 5%, kamēr uzņēmumu depozīti par 6%.

Kopējie bankas izdevumi sešos mēnešos ir sasnieguši 67 miljonus eiro (iepretim 51 miljonam tādā pašā laika posmā pērn).

Savukārt kredītuzkrājumiem novirzīti 2 miljoni eiro (0 milj. eiro pērn).

"Ekonomisko situāciju valstī turpina ietekmēt globālā nenoteiktība, kā arī inflācijas izraisītais cenu pieaugums un pieaugošās Eiropas Centrālās bankas likmes. Vienlaikus tautsaimniecība apliecina spēju pielāgoties šai situācijai un redzams, ka inflācija, lielākoties enerģētikas izmaksu samazinājuma dēļ, ir sākusi mazināties.

Iepriecina lielā interese par "zaļo" finansējumu, kas ļauj veikt gudras un ilgtspējīgas investīcijas gan uzņēmumos, gan mājsaimniecību risinājumos. Redzam, ka daudzi uzņēmumi gatavojas nākamajam izaugsmes posmam, šobrīd vēl esot nogaidošā stāvoklī. Taču interese varētu pieaugt, uzlabojoties kopējai ekonomiskajai situācijai, pieprasījumam ārējos tirgos, kā arī pieaugot patērētāju aktivitātei un samazinoties Euribor likmēm," komentē "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!