Foto: LETA

Otrdien, 28.oktorbī, valdība atbalstījusi līguma parakstīšanu ar "Ripplewood Holdings", žurnālistiem apstiprināja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Ansis Spridzāns.

Pārdošanas nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" „Citadeles" akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem, norādīja Spridzāns.

Līgums tikšot parakstīts tuvākajā laikā, līdzko radīsies iespēja satikties ar kompānijas pārstāvjiem, kas šobrīd atrodas ASV. Precīzāku pārdošanas informāciju PA pārstāvis nevēlējās sniegt.

Savukārt ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrosvkis ( V) atklāja, ka bankas akcijas izdevies pārdot par pieciem miljoniem eiro dārgāk, nekā bijis sākotnējais piedāvājums. To, cik tieši liels bija šis sākotnējais piedāvājums, Dombrovskis gan neatklāja, norādot, ka jāsagaida, kad līgums tiks parakstīts un informācijai noņemts ierobežotas pieejamības informācijas statuss.

Iepriekš vēstīts, ka mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka bankas akcijas varētu tikt pārdotas par 74 miljoniem eiro.

Jau vēstīts, ka Latvijas premjere Laimdota Straujuma ( V) žurnālistiem iepriekš norādīja, ka līgums par bankas pārdošanu ir izvērsts uz 70 lapām, un punkts par bankas tālāku pārdošanu ir tikai viens no daudzajiem. Pati viņa neesot iedziļinājusies līguma noteikumos, jo tā esot Ekonomikas ministrijas atbildība.

"Citadeles"  pārdošanas termiņus regulē 2010.gadā noslēgtā vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), kā arī šogad jūlijā EK pieņemtais pozitīvais lēmums par valsts atbalsta pasākumiem bankai "Citadele" un problemātisko aktīvu pārvaldītājai "Reverta". Minētais EK lēmums patlaban nav publiskots, bet tas paredz tādu pašu nosacījumu kā EK 2010.gada 15.septembra lēmums, ka Latvijai jāatrod "Citadeles" pircējs un jānoslēdz galīgs un saistošs pirkšanas un pārdošanas līgums ne vēlāk kā līdz 2014.gada 31.decembrim, skaidroja Privatizācijas aģentūras pārstāvis.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB).

Latvijas valdība akceptējusi ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka "Ripplewood Holdings" iegādāsies 25% bankas "Citadele" akciju, 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās ERAB, kas paudusi atbalstu izvēlētajiem investoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!