Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) inspektori skartajā zonā ir pārbaudījuši vairāk nekā 1500 saimniecības un Āfrikas cūku mēris atklāts vēl četrām meža cūkām, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Atrastajām beigtajām četrām meža cūkām Krāslavas novadā, Indras pagasta pierobežā, laboratoriski apstiprināts Āfrikas cūku mēris. Trešdien šajā teritorijā vēl tika noņemti paraugi divām meža cūkām, kas vēl tiek laboratoriski pārbaudīti.

Līdz šim PVD inspektori Āfrikas cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 1668 saimniecības, no kurām 244 tiek turētas cūkas. Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemti 678 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas Ķepovas pagastā, ceturtdien pārbaudes noslēgsies Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos.

Āfrikas cūku mēris ir konstatēts 12 meža cūkām un 3 mājas cūkām.

Kā "Delfi" ziņoja, valdība otrdien nolēma rosināt Saeimu saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību izsludināt ārkārtas situāciju vairākos Latvijas novados un pagastos - kopumā apmēram 5000 kvadrātkilometru platībā.

Galīgais lēmums par ārkārtas situācijas izsludināšanu būs jāpieņem Saeimai un tas varētu notikt jau ceturtdien, 3.jūlijā.

Bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja Āfrikas cūku mēri. Tāpat vīrusa klātbūtne tika apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tomēr mēra skartajā saimniecībā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!