Foto: LETA

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) uzskata, ka ostas pārvalde savus pienākumus veic labi. Par to liecinot uzņēmuma saglabātās līderpozīcijas un budžets, kas pildoties ar uzviju, jo arī Krievu salas projekts pašlaik iekļaujoties termiņos.

Kā pastāstīja Ameriks, uzņēmuma darbībai vienmēr vajadzīgi uzlabojumi, bet tie veicami atbilstoši situācijai. "Pārvaldnieka nomaiņa nav pašmērķis, šajā situācijā uzdevums ir noslīpēt Krievu salas projektu," skaidroja Ameriks.
Viņš teica, ka Krievu salas projekta īstenošanas darbi pašlaik iekļaujas līgumos minētajos termiņos. "Darbi rit pēc grafika, līgums ir parakstīts, būvnieki strādā," stāstīja Ameriks.

Valdes sēdē noskaidrots, ka līdz šim nav bijusi nodrošināta līgumu noslēgšana ar stividoru kompānijām "Strek" un "Rīgas Centrālo terminālu". Šodien brīvostas valde atbalstījusi saskaņota līguma slēgšanu ar "Strek", savukārt līguma saskaņošanu ar otru stividoru kompāniju paredzēts veikt līdz šā gada septembra beigām.
Komentējot valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas secinājumu par Valsts kontroles ieteikumu neievērošanu no brīvostas puses, Ameriks sacīja, ka tas esot Krūmiņas uzskats, ka ostas darbu iespējams uzlabot vien ar pārvaldnieka atlaišanu.

Ameriks arī pozitīvi vērtēja ilglaicīgo modeli Rīgas ostās, sakot, ka to darbība līdz šim esot noslēgusies ar pozitīvu rezultātu.
Loginova atstādināšanas pieprasījumu Ameriks atkārtoti saistīja ar Saeimas vēlēšanu tuvošanos.

Tikmēr Rīgas domes opozīcijas pārstāve Sarmīte Ēlerte (V), komentējot Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atstāšanu amatā, stāstīja, ka "ir skaidrs, ka domes pārstāvji balsoja pret, kas izšķīra balsojumu". Viņa teica, ka brīvostas valdes pārstāvji no Rīgas domes "kā vairogs sedz slikti pārvaldītus uzņēmumus". Tā vietā, lai uzlabotu uzņēmuma darbību, domes pārstāvji aizstāvot uzņēmumu pret jebkāda veida uzlabojumiem.

Ēlerte arī piebilda, ka Valsts kontrole jau sen esot apliecinājusi, ka ostas pārvalde jāmaina, taču "tas neseko un nekad nesekos", kamēr valdē ir esošie Rīgas domes pārstāvji.

Kā ziņots, brīvostas valdes locekļi bija lūguši sasaukt ārkārtas valdes sēdi un lemt par Loginova atbrīvošanu, jo viņš neesot noteiktajos termiņos ievērojis Krievu salas projekta rīcības plānu, tā rezultātā jau otro reizi atbildīgajām iestādēm radot pamatu apturēt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu projektam un radot brīvostai jaunus finanšu riskus, norādīja Satiksmes ministrijā.
Rīgas brīvostas valde trešdien, 10.septembrī, lēma neatstādināt no amata ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu. Par Loginova atstādināšanu nobalsoja tikai četri valsts pārstāvji valdē. Lai lēmums tiktu pieņemts, no astoņiem valdes locekļiem pieciem ir jānobalso par.

Brīvostas valdē strādā četri valsts pārstāvji - valdes priekšsēdētāja vietniece, Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa un valdes locekļi - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Rolands Arturs Bebris, Finanšu ministrijas pārstāve Bāne un Ekonomikas ministrijas pārstāvis Ģirts Greiškalns. Vēl četri pārstāvji valdē ir Rīgas domei - valdes priekšsēdētājs Ameriks un valdes locekļi Ivars Jakovels (SC), Mihails Kameņeckis (SC) un Nils Ušakovs (SC).
Lēmumu par ostas pārcelšanu no pilsētas centra uz Krievu salu Rīgas domes deputāti pieņēma 2009.gada vasarā.

2012.gadā par uzvarētāju infrastruktūras attīstības konkursā tika izvēlēta pilnsabiedrība "BMGS S", kas projektu piedāvājusi realizēt par 88,71 miljonu latu (126,22 miljoniem eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!