Foto: DELFI

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks un uzņēmuma “Rīgas satiksme” kapitāldaļu turētājs Vadims Baraņņiks uzdevis RS padomei piesaistīt ekspertu, kurš aplēstu uzņēmumam nodarītos zaudējumus un bijušās valdes lēmumu saistību ar tiem. Šāds rīkojums izdots, ņemot vērā SIA "Ernst&Young Baltic" un zvērinātu advokātu biroja "Novius" atzinumos iekļauto informāciju.

Eksperta pienākums būs analizēt cēloņsakarības attiecībā uz tiem iespējamajiem uzņēmuma zaudējumiem, kas saistīti ar dalībnieka rīcību un ietekmi, kā arī uzņēmuma kā pašvaldības kapitālsabiedrības korporatīvās pārvaldības īpatnības kontekstā ar iespējamo zaudējumu prasību.

Bez tā ekspertam jāizvērtē cēloņsakarības attiecībā uz tiem iespējamiem zaudējumiem, kas tieši nav saistīti ar dalībnieka rīcību un ietekmi. Tāpat analīzē jāiekļauj, kādas darbības vai bezdarbības rezultātā radušies iespējamie zaudējumi, jākonstatē cēloniskās sakarības, jāizvērtē darījumus no to lietderīguma, ekonomiskā pamatojuma, cenas atbilstības tirgus cenām un samērojamības viedokļa un jānosaka zaudējumu apmērs.

Ziņojumā tajā skaitā būs jāiekļauj izvērtējums par valdes atbildību saistībā ar valdes rīcības rezultātā radītiem iespējamiem zaudējumiem.

Izvērtējums uzņēmuma kapitāldaļu turētajam būs jāiesniedz ne vēlāk kā līdz 2020. gada 14. februārim. Savukārt uzņēmums sīkākus komentārus pagaidām nesniegs, kamēr no Baraņņika nav saņēmis rakstisku rīkojumu.

"Ernst&Young" savā ziņojumā par situāciju RS norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā bijušās uzņēmuma valdes vadībā uzņēmumam nodarīti desmitiem miljonu eiro zaudējumi, kas radušies, pieņemot nesaimnieciskus lēmumus, noslēdzot neizdevīgus sadarbības līgumus un citos veidos.

Savukārt "Novius" eksperti konstatējuši, ka Rīgas pašvaldībai ir pamats vērsties pret bijušo valdi ar zaudējumu piedziņu tiesā.

Baraņņiks par vēršanos tiesā iepriekš bija atturīgs, solot, ka tuvākajā laikā dos RS uzdevumu aprēķināt iespējamos zaudējumus.

“Delfi” jau ziņoja, ka RS palika bez valdes pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktās iepirkumu lietas. KNAB sāka kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem – par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!