Foto: LETA

Latvijas Biškopības biedrība prognozē, ka šogad Latvijas bišu populācija varētu pieaugt par 500 līdz 1000 saimēm, pauda Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopotā informācija liecina, ka patlaban Latvijā reģistrētas 104 279 bišu saimes.

Šteiselis skaidroja, ka, saskaņā ar LDC apkopoto informāciju, pēdējo astoņu gadu laikā vērojams pakāpenisks bišu saimju skaita pieaugums valstī, un tas ir par aptuveni 2500 bišu saimju gadā, taču pieauguma temps šajā laika periodā, kopš 2013. gada, nav vienmērīgs.

"Ir gadi, kad saimju skaits pieaudzis gadā par 9000 vai par 6000 un tajā pat laikā ir bijuši kritieni atpakaļ – samazinājums par 2400 vai vairākiem simtiem bišu saimju," norādīja Šteiselis.

Līdztekus padomes priekšsēdētājs stāstīja, ka pēdējos piecos gados pieauguma temps samazinās līdz vidēji 2300 saimju gadā, tomēr nekas neliek domāt, ka pieaugums varētu nebūt 2021. gada dravošanas sezonā.

"Visticamāk, ka varam prognozēt pieaugumu 500 līdz 1000 bišu saimju robežās," prognozēja Šteiselis.

Vaicāts par būtiskākajiem izaicinājumiem, ar kuriem šogad nāksies sastapties biškopjiem, biedrības padomes priekšsēdētājs sacīja, ka vislielākais profesionālais izaicinājums biškopībā allaž ir bijis un būs medus ražas lielums.

"Lai cik prasmīgs arī nebūtu biškopis, ja dabā valda nektāra izdalīšanai nepiemēroti apstākļi, ja laiks ir vēss un lietains un bitēm vairāk laika nākas pavadīt stropos, tad medus raža samazinās un dravas ienākumi sarūk," minēja Šteiselis.

Tāpat viņš norādīja, ka viens no izaicinājumiem ir biškopība intensīvā agrovidē, kur lauksaimniecība kļūst aizvien intensīvāka, lauki lielāki un tiek apgūtas aizvien jaunas platības.

"Protams, tur kur veidojas labas attiecības augkopju un biškopju starpā, kur zemkopji ievēro pesticīdu lietošanas noteikumus, tur intensīvā lauksaimniecība biškopībai pat rada pienesumu - bites ievāc nektāru no dažādiem kultūraugiem," uzsvēra Šteiselis. Tomēr viņš piebilda, ka sakarā ar intensīvās konvenciālās lauksaimniecības izvēršanos plašumā, biškopjiem, kuri piekopj bioloģisko biškopību, aizvien grūtāk kļūst izpildīt viņu pieņemtās saistības.

Pēc padomes priekšsēdētaja sacītā, trešais lielais izaicinājums Latvijas biškopjiem šogad būs ekonomisks - medus cena vairumtirdzniecībā. Viņš skaidroja, ka 2018. gada ražai vairumtirdzniecībā cena nokrita līdz ārkārtīgi zemam līmenim un tur arī sastinga līdz 2020. gada augustam un septembrim. Lai arī 2020. gada ražai cena pacēlās, tā nesasniedza 2018. gada līmeni.

"Līdz ar to izaicinājums šovasar būs – vai medus cena vairumtirdzniecībā turēsies, vai nekritīs atpakaļ?! Profesionālās dravas aizvadījušas trīs ekonomiski sarežģītus gadus. Jācer, ka globālais tirgus beidzot piedāvās cenas izaugsmi," uzsvēra Šteiselis.

Viņš gan atzīmēja, ka medus pircējs šīs cenas svārstības izjūt maz, vai pat vispār neizjūt, jo medus mazumtirdzniecības cena ir pastāvīga un izmaiņas tajā vērojamas reti. Mazumtirdzniecības cena tiešajā tirdzniecībā parasti neseko inflācijas radītajam cenu kāpumam, tā iepauzē un tikai tad nedaudz paceļas, skaidroja Šteiselis.

Latvijas Biškopības biedrība reģistrēta 1994. gadā, un tā pārstāv 3253 lauksaimniekus. Biedrības mērķis ir pārstāvēt biedru intereses, veicināt biškopības nozares attīstību un stabilu izaugsmi Latvijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!