Foto: Publicitātes attēli

"Mūsu ieskatā Latvijas Republikas politika ir vērsta uz kapitāla brīvas aprites ierobežošanu. Ar dažādu valsts pārvaldes instrumentu palīdzību nepamatoti tiek apgrūtināta ārvalstu investoru ekonomiskā darbība Latvijas Republikā. Šāda situācija vērtējama kā Līguma par Eiropas Savienības darbību pārkāpums," uzskata Čehijas kompānijas "Black Duck Invest" pārstāvis Vojtehs Kačena.

20. augustā "Black Duck Invest" pārstāvji kopā ar Čehijas vēstniecības pārstāvjiem tikās ar tieslietu ministru Jāni Bordānu, lai pārrunātu Eiropas Savienības investoru ieguldījumu veicināšanu Latvijā un starptautisko investoru tiesiskās paļāvības principus. Tās laikā tika pārrunāta arī situācija, kas pašlaik skar "Black Duck Invest" plānotos ieguldījumus Latvijā.

"Mēs ilgstoši esam novērojuši Latvijas tiesībsargājošu iestāžu bezdarbību saistībā ar mūsu kā investoru tiesību aizskārumu. Par šo faktu esam oficiāli vērsušies ne tikai pie Latvijas tiesībsargājošām un nozari uzraugošajām iestādēm, bet arī nu jau pie starptautiskām iestādēm," teica Kačena.

Pēc viņa paustā, investoru tiesību neievērošana nodara būtisku kaitējumu ne tikai ārvalstu investoriem, bet arī Latvijas Republikas reputācijai kopumā.

"Mūsu gadījumā Augstākā tiesa Prāgā lēma, ka atbilstoši Eiropas Savienības tiesībām šā komercstrīda izšķiršana ir Čehijas tiesu jurisdikcijā, nevis Latvijā. Tur arī pašlaik norit tiesas process starp "Black Duck Invest" un "Olmafarm". Vienlaikus "Olainfarm" akciju pirkums nebija mūsu vienīgie investīciju plāni Latvijā, mēs plānojam plašākus ieguldījumus reģionā, tāpēc mums šķita svarīgi vērst Latvijas amatpersonu uzmanību uz to, kā Latvijā tiek aizsargāti jeb, precīzāk, netiek aizsargāti ārvalstu investori," uzsvēra Kačena.

"Black Duck Invest" oficiālā vēstulē aicinājumu uz tikšanos par ES dalībvalstu investoru ieguldījumu veicināšanu un tiesību aizsardzību šā gada jūlija tika sūtījis arī ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un iekšlietu ministrei Marijai Golubevai.

Jau ziņots, – "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju īpašnieku. Tikko kā uzņēmums ir vērsies pie ES biržu uzrauga saistībā ar AS 'AB City' paziņojumu. Šī kompānija izplatījusi paziņojums, ka AS "Olainfarm" obligātais atpirkums ir noslēdzies, un Kačenas vērtējumā, tā ir klaja akciju tirgus maldināšana vai arī ir notikuši prettiesiski obligātā atpirkuma darījumi.

"Black Duck Invest" ir daļa no Čehijas starptautiskā investīciju kompānijas "BHM Group", kura investē dažādās nozarēs, tostarp medicīnā, farmācijā, atjaunīgajā enerģijā, nekustamajā īpašumā, inovatīvās tehnoloģijās u.c., kur tiek saskatīta izaugsme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!