Foto: Publicitātes foto

Āfrikas cūku mēra dēļ šobrīd uz robežas ar Lietuvu nav pamata ieviest kādus drastiskus pasākumus un ierobežojumus, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Slimība no Latvijas ir vēl tālu, tā tuvojas ar ātrumu 350 līdz 400 kilometri gadā, sacīja Dūklavs.

Dūklavs intervijā pastāstīja, ka ar lietuviešiem regulāri apmainās ar informāciju un šobrīd ārkārtas situāciju ir pāragri ieviest. Ārkārtas situāciju uz Latvijas un Lietuvas valsts robežas nav nepieciešams ieviest ne tikai aktīvās informācijas apmaiņas dēļ bet arī tāpēc, ka Lietuva šobrīd dara visu iespējamo, lai slimība tālāk neizplatītos, uzsvēra ministrs. Sešos Lietuvas reģionos ir ieviests ārkārtas stāvoklis.

Ministrs gan radio atzina, ka šī bīstamā slimība, nenonākot Latvijā, ir radījusi zaudējumus mūšu valsts cūkkopjiem. Proti, par 30% ir mazinājusies Latvijas cūku vērtība, piemēram, Polijā Latvijas cūkas pērk par samazinātu cenu.

Dūklavs radio atzina, ka valdība piešķirs papildus līdzekļus vairākām valsts institūcijām, lai tās nodrošinātu preventīvus pasākumus uz Latvijas – Lietuvas robežas.

Kā ziņots, Krievija un Eiropas Savienība (ES) pašlaik strādā pie jautājuma par Lietuvā atklātā Āfrikas cūku mēra dēļ apturētā cūkkopības produkcijas importa atjaunošanu no ES valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!