Foto: F64

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādījis, ka Eiropas Komisijas (EK) pirmdien prezentētajā priekšlikumā saistībā ar piena un cūkgaļas tirgus krīzes risināšanu trūkst konkrētības par naudas sadali starp valstīm, portālu ''Delfi'' informēja Zemkopības ministrijā.

"Ļoti svarīgi ir tas, lai tagad EK izstrādātu tādus kritērijus finansējuma sadalē starp dalībvalstīm, kas īpaši izvērtētu tās dalībvalstis, kuras tirgus krīzē ir visvairāk cietušas. Latvija noteikti ir viena no tām un mūsu lauksaimniekiem no Eiropas Savienības budžeta ir jāsaņem adekvāts atbalsts," uzsvēris Dūklavs.

Jau vēstīts, ka priekšlikums paredz pasākumus tirgus stabilizēšanai. Finansējums 500 miljonu eiro apmērā paredzēts visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Lielākā daļa būs paredzēta mērķētam atbalstam piena nozarē.

Saskaņā ar ZM pausto, EK priekšlikums cita starpā paredz paaugstināt priekšfinansēšanas likmi (tiešie maksājumi līdz 70% un lauku attīstības platībmaksājumi līdz 85%); paredzēt pilnveidotas privātās uzglabāšanas shēmas cūkgaļai, kā arī piena pulverim un sieram; palielināt kopējo veicināšanas programmu finansējuma apjomu, kā arī noteikt lielāku līdzfinansējuma likmi, palielinot to no esošajiem 50% līdz 70-80% . Papildu finansējums tiks īpaši attiecināts piena un cūkgaļas programmām.

Tāpat varētu tikt paredzēts papildus finansējums, lai palīdzētu ES dalībvalstīm apkarot Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Plānots turpināt darbu, lai veicinātu labāku pārtikas tirgus funkcionēšanu, proti, godīgas attiecības starp lauksaimniekiem un mazumtirgotājiem. Kā arī paredzēti finanšu instrumenti risku mazināšanai nākotnes darījumu tirgos.

Kopš 2014. gada novembra piena ražotāju kopējie zaudējumi strauji palielinās un šobrīd ir sasnieguši 44,3 miljonus eiro. Neraugoties uz visiem līdzšinējiem nacionālajiem un ES atbalsta pasākumiem, situācija nav normalizējusies, tāpēc ir nepieciešami tālāki EK īstenoti atbalsta pasākumi, norādīja ZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!