Foto: Shutterstock
Sestdienas, 14. marta, valdības ārkārtas sēdē tika noteikti papildu lēmumi jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" ierobežošanai, tostarp noteikts iepriekš neorganizētos pulcēšanās pasākumos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta klubos, naktsklubos un reliģisko norišu vietās var atrasties ne vairāk par 50 cilvēkiem vienlaicīgi un šo vietu darba laiks nedrīkst pārsniegt pulksten 23. Portāls "Delfi" novēroja, ka daļa sporta klubu šo aicinājumu pieņēmuši ļoti burtiski, bet citi spēruši soli tālāk un uz laiku klubu darbību slēguši.

"MyFitness, "rūpējoties par saviem biedriem un iedzīvotājiem Latvijā", ir pieņēmis lēmumu, sākot ar 15. martu, uz laiku slēgt visus klubus Rīgā. Visi spēkā esošie abonementi un periodu kartes tiks automātiski apstādinātas bez maksas.

"Mēs esam spēcīgi kopā šajā grūtajā laikā, un mēs būsim gatavi vērt savas durvis Jums, tiklīdz situācija valstī kļūs stabila un droša," paziņojumā norāda uzņēmums.

Lēmumu par klubu slēgšanu pieņēmis arī "People Fitness". Šī uzņēmuma fitnesa klubi strādā vēl svētdien, 15. martā, bet no pirmdienas būs slēgti.

"Mēs ievērojam MK ieteikumus un aizliegumus! Aicinām nekrist panikā, ēst pareizi un rūpēties par savu veselību. Klubi būs slēgti līdz valstī netiks atcelti aizliegumi. Lūdzu, neuztraucieties, visi līgumi tiks pagarināti," skaidro uzņēmums.

Savukārt sporta klubs "Lemon Gym" pieņēmis klientiem savas telpas tomēr atstāt atvērtas, bet ierobežot grupu nodarbības.

"Šobrīd tiek atceltas visas grupu nodarbības. Tā kā Latvijas valdība nav izziņojusi nepieciešamību aizvērt sporta klubus un mūsu klientu lokā vēl aizvien ir daudz aktīvu sportot gribētāju, tad esam nolēmuši pašlaik neslēgt ciet savus sporta klubus. Klienti, kas šajā laikā nolēmuši iesaldēt savus abonementus, to varēs izdarīt par brīvu uz divām nedēļām," norādīts kluba paziņojumā.

Uzņēmums apgalvo, ka sporta klubos tiks rūpīgi pievērsta uzmanība sanitārajiem apstākļiem, ka arī tiks kontrolēts tas, lai sporta kluba telpās vienlaicīgi atrastos ne vairāk kā 50 cilvēku, tai skaitā kluba administratori un treneri. Bet ik vienam kluba apmeklētājam būs rakstiski jāapliecina, ka pēdējo 14 dienu laikā nav ceļojis uz kādu no slimības "Covid-19" skartajām teritorijām un nav bijis saskarē ar koronavīrusa pārnēsātāju.

Līdzīgu paziņojumu publicējis arī fitnesa klubs F1. Tas, atsaucoties uz ārkārtas situāciju valstī un valdības pieņemtajiem normatīvajiem aktiem, uzskaitījis virkni drošības pasākumus, taču klubu nolēmis neslēgt.

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Valsts amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes, iespējams noskatīties šeit:

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!