Foto: AP/Scanpix
Valsts galvenie gaisa vārti – starptautiskā lidosta "Rīga" ir gatava uzņemt un apkalpot gandrīz visas pašlaik dažādās pasaules malās ekspluatācijā esošās lielās lidmašīnas, izņemot "Airbus 380", atklāj lidostas pārstāve Elīna Krastiņa.

Portāls "Delfi" apkopojis, kādas pasaules lielākās lidmašīnas jau viesojušās Rīgas lidostā un kādas teorētiski lidosta spēj uzņemt, un piedāvā noskatīties video ar šo gaisa gigantu pacelšanos, nosēšanos un salīdzinājumu ar citām, mazākajām lidmašīnām.

Rekordlielas lidmašīnas jau apmeklējušas Rīgu – gan civilās aviācijas gigants AN-124 "Ruslan", gan militārais milzis "Lockheed C-5 Galaxy".

Drošais Airbus 'A340'

Šī ir viena no drošākajām lidmašīnām pasaulē, vairāk nekā 20 ekspluatācijas gadu laikā tika zaudētas tikai piecas lidmašīnas, turklāt neviens cilvēks nav gājis bojā. Kopumā ekspluatācijā ir vairāk nekā 300 šādu dzelzs putnu. Līdz "Boeing" uzsāka lidaparāta "Boeing 747-8" ražošanu, šis "Airbus" bija arī pasaulē garākā pasažieru lidmašīna – tās fizelāža garums ir 75,36 metri. Lidmašīna vēl nekad nav nosēdusies lidostas "Rīga" lidlaukā. 

'Aukstā kara' bērns Аn-124 'Ruslan'

"Aukstā kara" bērns An-124 "Ruslan" tika radīts militārajiem mērķiem, lai varētu ātri un lielos attālumos transportēt ballistisko raķešu mobilās palaišanas iekārtas un citu militāro tehniku.

Lidmašīnas kravnesība ir 120 tonnas. Kopuma tika uzbūvēti 56 šādi lidaparāti. Pašlaik šādas lidmašīnas vairs neražo un šī modeļa "reanimācijas" plāni Krievijā visu laiku tiek apspriesti, taču atlikti.

Šīs lidaparāts savulaik ir nosēdies Rīgas lidostā. 

Ekskluzīvais 'Аn-22'

Šīs transporta lidmašīnas ražošana uzsākta 1965.gadā. No visa saraksta šī modeļa lidmašīnai ir vismazākās izredzes apmeklēt Rīgu, jo, lai gan pasaulē saglabājušies vairāki desmiti šādu gaisa kuģu, tos pašlaik gandrīz ekskluzīvi ekspluatē Krievijas Gaisa spēki. AN-22 kravnesība ir 60 tonnas.

Pasaulē garākā lidmašīna - Boeing '747-8'

"Boeing 747-8" joprojām ir pasaulē garākā pasažieru lidmašīna – fizelāžas garums ir 76,25 metri. Kopumā uzbūvēti aptuveni 100 šādi lidaparāti, turklāt 70 no tiem ir kravas lidmašīnas. Eiropā šos pasažieru lidaparātus ekspluatē tikai "Lufthansa". Rīgas lidostā šī lidmašīna vēl nav bijusi, taču teorētiski tā spētu tur nosēsties.

Militārais gigants - 'Lockheed C-5 Galaxy'

Šis militārais gigants jau pabijis Rīgā, pērn tas atveda ASV armijas tehniku, lai tā varētu piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās.

"Lockheed C-5 Galaxy" ir NATO spēku rīcībā lielākā lidmašīna. To ražoja no 1968. līdz 1989.gadam, kopumā uzbūvēts 131 šāds gaisa kuģis. Tas kļuva bēdīgi slavens Vjetnamas kara pēdējās dienās 1975.gadā, kad, evakuējot bāreņus no Dienvidvjetnamas, tas avarēja, rezultātā gājuši bojā 155 cilvēki.

Krievijas stratēģiskais bumbvedējs - 'Тu-160'

Vēl viens lidaparāts, kas tuvākajā nākotnē diez vai piezemēsies Rīgas lidostā, ir Krievijas stratēģiskais bumbvedējs Tu-160. Sava izskata dēļ tas ieguvis iesauku "baltais gulbis". Kopumā Krievijas Gaisa spēku rīcībā ir 16 šādas lidmašīnas, bet uzbūvētas ir 35. Šī lidmašīna var nest arī raķetes ar kodolgalviņām un kodolbumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!