Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespējams, jau drīzumā publiskas personas varēs dibināt vai iegūt līdzdalību kapitālsabiedrībās tikai noteiktos gadījumos, piemēram, tas nepieciešams tirgus nepilnību novēršanai.

Turklāt arī šādos gadījumos jaunu uzņēmumu dibināšana vai līdzdalības iegūšana jau esošos uzņēmumos būs atļauta tikai gadījumos, kad esošās tirgus nepilnības nav iespējams novērst citā administratīvā vaidā vai sniedzot atbalstu komersantiem.

Publiskām personām, piemēram, pašvaldībām gan būs atļauts nodarboties ar komercdarbību gadījumos, kad tas nepieciešams, lai pārvaldītu tādus īpašumus, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai attiecīgās pašvaldības turpmākai attīstībai vai valsts drošībai.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (RP) skaidro, ka šādi grozījumi novērsīs situācijas, kad pašvaldību līdzekļi tiek ieguldīti komercdarbībā, ar kuru vietvarām ir nelietderīgi nodarboties. Kā piemēru viņš minēja Rīgas domes ieguldījumu tagad jau iesaldētajā projektā "Aqua Riga", kas paredzēja ražot fasētu dzeramo ūdeni.

Saeimas konceptuālu atbalstu guvušie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā arī paredz, ka gan valstij, gan pašvaldībām būs regulāri jāizvērtē un jānosaka, kuri īpašumi ir stratēģiski svarīgi attīstības nodrošināšanai. Pirmreizējais izvērtējums būs jāpabeidz līdz 2014. gada 1. maijam.

Saeimai minētie likuma grozījumi vēl jāskata divos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!