Foto: LETA

Viena no AS "Latvenergo" termoelektrostacijām (TEC) strādās, kurinot degvielu, otrdien izbraukuma valdības sēdē Ludzā norādīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Viņa pauda, ka tas tiks darīts saistībā ar faktu, ka degviela pašlaik ir lētāka par dabasgāzi.

Kā norādīja "Latvenergo" pārstāvji, kompānijas stacijām ir iespēja ražot siltumu gan ar dabasgāzi, gan dīzeļdegvielu.

Rīgas TEC-1 un TEC-2 ir iespējas ūdenssildāmajos katlos dīzeļdegvielu izmantot kā rezerves un avārijas kurināmo, un spēkstacijām ir vides institūciju reglamentēta atļauja darbam ar dīzeļdegvielu.

"Latvenergo" uzsvēra, ka Rīgas TEC ir ne vien elektroenerģijas ražotne, bet arī pilsētas būtisks siltuma avots. Dīzeļdegvielas izmantošana var nodrošināt būtisku dabasgāzes ekonomiju siltumenerģijas ražošanā TEC ūdenssildāmajos katlos, kas var sasniegt 0,3-0,4 teravatstundas (TWh).

Tomēr patlaban dīzeļdegviela netiek izmantota.

Atbildot uz jautājumu, kad "Latvenergo" dīzeļdegvielu TEC darbināšanai varētu izmantot, kompānijā pauda, ka, tā kā dīzeļdegviela ir rezerves kurināmais, tā tiks izmantota brīžos, kad ražot siltumu ar dabasgāzi nebūs ekonomiski pamatoti un vienlaikus tirgū būs siltumenerģijas pieprasījums.

Kā ziņots, "Latvenergo" pagājušajā nedēļā izplatīja ziņojumu, ka TEC darbināšana patlaban ir iespējama un šobrīd nerada gāzes apgādes riskus ziemā.

Pašlaik resursu tirgos saglabājas augstas gāzes un ogļskābās gāzes (CO2) izmaksas un tirgū būtu jābūt pieejamām vairākām stacijām, kas izmanto citus - lētākus energoresursus, tomēr karstais laiks, nepietiekamie vēja un hidroresursi, kā arī vairāku staciju remontdarbi Baltijā ir veicinājuši energoapgādes nepietiekamību Baltijā, par ko liecina arī "Nord Pool" biržas cenas.

Tas rada nepieciešamību darboties "Latvenergo" TEC, koncernam uzņemoties arī papildu riskus attiecībā uz dabasgāzes izmaksām.

"Latvenergo" apgalvo, ka valstiskā līmenī Latvijas mājsaimniecības ir nodrošinātas ar dabasgāzi. Uzņēmumam esot risinājumi, lai sniegtu dabasgāzes piedāvājumus juridiskajiem klientiem brīvajā tirgū.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste skaidro, ka "TEC darba režīms ir ārkārtīgi neefektīvs, ja tam jāstrādā tikai vienu stundu, tādēļ šodien TEC-2 ir sagatavots drošai un ilgākai darbībai un jau strādā tirgū. Līdz šim TEC darbību ierobežoja valstiskas drošības apsvērumi situācijā, kad visā Eiropā ir gāzes deficīts un tās apgāde ir kritiski zemā līmenī.

"Mērķtiecīgi strādājot, esošie krājumi un iegādes plāni ir ļāvuši "Latvenergo" pārskatīt ierobežojumus un šajā kritiskajā brīdī sākt TEC darbību, nekaitējot kopējai apgādes drošībai. Vēl vairāk - esam raduši iespēju apgādāt ar gāzi arī juridiskos klientus, kam līdz šim piedāvājumus ierobežojām un kas nespēj šobrīd gāzi nopirkt brīvajā tirgū. Tā ir energoapgādes drošuma, kas ir sabiedrībai svarīgākais jautājums, būtiska sastāvdaļa," norāda Čakste.

"Latvenergo" uzsver, ka kompānija ir iegādājusies dabasgāzi nepieciešamajā apjomā elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai "Latvenergo" TEC plānotajam ražošanas režīmam 2022.gadā, kā arī visu sezonu nodrošinās piegādes saviem mājsaimniecību klientiem.

Papildus uzņēmuma pārstāvji atgādina, ka valdība ir rezervējusi dabasgāzi saistīto lietotāju apgādei visai apkures sezonai.

Atbilstoši AS "Augstsprieguma tīkls" informācijai, TEC 2022.gada pirmajos sešos mēnešos saražotas 330 493 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 66,1% mazāk nekā gadu iepriekš šajā periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!