Foto: Unsplash

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina ierobežot saules paneļu izvietošanu uz lauksaimniecības produkcijas ražošanai piemērotas zemes, teikts tās otrdien izplatītajā paziņojumā.

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš informē, ka "šobrīd valstī vērojams zināms haoss saules parku izveidošanā un izvietošanā".

"Ir redzams, ka valstij nav skaidri definētas stratēģijas enerģētikas jomā, līdz ar to arī nav redzējuma atjaunojamās enerģijas ražošanā," viņš pauž.

Pēc viņa domām, Latvijā saules paneļu izvietošana esot pārvērtusies par vienvirziena biznesu to ražotājiem un uzstādītājiem, tai pat laikā elektrības cenu svārstību mazināšanas mērķis vismaz pagaidām neesot sasniegts.

"Īpaši mūs satrauc saules paneļu parku izvietošana uz lauksaimniecības zemes, kur valstī nav vienotas politikas. Uzskatām, ka ir jāaizliedz saules paneļu uzstādīšana uz lauksaimniecības produkcijas ražošanai piemērotās zemes, izņemot gadījumus, ja elektroenerģijas ražošana paredzēta pašpatēriņam. Savukārt saules paneļu uzstādīšana komerciāliem nolūkiem būtu pieļaujama organiskajās augsnēs, kur lauksaimniecības produkcijas ražošana tuvākajos gados var tikt ierobežota," stāsta "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs.

Latvijā ir gandrīz 90 tūkstoši hektāru organiskās augsnes, un tā ir sastopama visos Latvijas reģionos, viņš piebilst.

Lazdiņš norāda, ka "esošajā ģeopolitiskajā situācijā pārtikas ražošana ir nacionālās drošības jautājums, ko nedrīkst ierobežot ar lauksaimniecības produkcijas ražošanai piemērotu lauksaimniecības zemju izmantošanu citām vajadzībām".

Ar aicinājumu veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos biedrība vērsusies Klimata un enerģētikas ministrijā, Zemkopības ministrijā, Ekonomikas ministrijā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās vides un reģionālās politikas komisijā un tās Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijā, kā arī Saeimas frakcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!