Foto: Shutterstock

Jau ceturto gadu pēc kārtas kopējais komercīpašumu investīciju darījumu skaits Baltijā pārsniedz vienu miljardu eiro, ceturtdien, 7. martā, Baltijas nekustamo īpašumu tirgus pārskata prezentācijā, informēja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers International" vadītājs Latvijā Deniss Kairāns.

Lietuvā pērn bijis lielākais darījumu, kas pārsniedz 20 miljonus, īpatsvars, savukārt Igaunijā lielo darījumu skaits ir samazinājies.

Vidēja apjoma darījumos no pieciem līdz 20 miljoniem eiro visas trīs valstis ir aptuveni līdzīgās pozīcijās, savukārt darījumos līdz pieciem miljoniem eiro pērn dominēja Lietuva, norādīja Kairāns.

Latvijai 2018. gadā lielākie darījumi bijuši saistīti ar zemesgabalu vai attīstības objektu iegādi, kopumā veidojot summu vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā. Igauņi bijuši aktīvākie zemes gabalu pircēji, savukārt lietuvieši vairāk fokusējas uz dzīvojamo īpašumu darījumiem.

Pērn Baltijā populārākais bijis biroju sektors, kur investori investējuši 44% gadījumu. 33% gadījumu bijuši tirdzniecības sektorā, 11% – industriālajā, 7% – viesnīcu, 3% – daudzfunkcionālos projektos, bet tikai 2% – dzīvojamajā.

Kompānija "Nepi Rockcastle", kas reģistrēta Menas salā, aizvadītajā gadā bijusi lielākā investore Baltijā. Līderu pozīcijās bija arī Baltijas komerciālā nekustamā īpašuma ieguldījumu pārvaldnieks "SG Capital" un Igaunijā reģistrētā kompānija "Eften Capital". Kairāns atzīmēja, ka nekustamo īpašumu sektorā tas nebija nekāds pārsteigums.

Kairāns norādīja, ka pēdējā laikā parādās tendence vairāk līdzekļu ieguldīt biroju ēkās, nevis tirdzniecības nekustamo īpašumu tirgū, kas iepriekš bija pārliecinoši līderi. Pēc viņa domām, tirdzniecības centri ir ļoti specifiski projekti, bet biroju telpas daudz efektīvākas.

"Colliers International" ir Kanādā bāzēta globāla komerciāla nekustamā īpašuma pakalpojumu organizācija, kurai ir vairāk nekā 500 biroji 69 valstīs, tostarp arī Baltijā. Tiek piedāvāti dažādi pakalpojumi nekustamā īpašuma nomniekiem, attīstītājiem un investoriem vietējā, valsts un starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!