Foto: LETA
Koalīcijas partneru vidū saglabājas nesaskaņas par "Pasažieru vilciena" jaunās valdes izraudzīšanas kārtību, par ko turpina iebilst Reformu partija un Nacionālā apvienība.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes žurnālistiem teica, ka valdes locekļu izraudzīšana bijusi apvienības Vienotība un neatkarīgo deputātu grupas pārraudzībā esošā satiksmes ministra Aivja Roņa kompetencē. Premjers koalīcijas partneriem paskaidrojis, kāpēc valde izraudzīta tieši šādā sastāvā.

"Tie lēmumi, kas ir ministra kompetencē, pēc būtības arī ir jāatstāj ministra kompetencē. Šeit mēs nevarētu atbalstīt priekšlikumus mēģināt visus amatus, kas ir ministra kompetencē, virzīt uz koalīcijas padomi un padarīt par politiskā tirgus objektu," teica premjers.

Pats satiksmes ministrs Aivis Ronis pauda pārliecību, ka visus koalīcijas partnerus spējis pārliecināt par PV valdes locekļu kompetenci un arī viņu izraudzīšanas kārtību.

Tikmēr Reformu partijas (RP) frakcijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka RP nav apmierināta ar saņemtajiem skaidrojumiem no satiksmes ministra par PV valdes izraudzīšanas kārtību.

"Sanāk diezgan dīvaini, ka, no vienas puses, ministrs Ronis saka, ka visus lēmumus pieņēmis vienpersoniski bez jebkādas politiskas iejaukšanās vai ietekmes, bet tajā pašā laikā mēs zinām, ka trim no četriem jaunievēlētajiem valdes locekļiem ir diezgan skaidra politiska piederība," teica Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš nesaprotot Roņa argumentāciju, ka cilvēki ar iepriekšēju politisku pieredzi spēšot labāk pārvarēt politisku spiedienu. PV valdes izraudzīšanas kritēriji aizvien neesot skaidri, taču RP pagaidām nekādi nereaģēšot, bet gan cer uz Ekonomikas ministrijas virzīto valsts pārvaldes reformu, kas noteikšot skaidrākus kritērijus, kā izraudzīt valsts pārvaldes iestādēs strādājošos.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis teica, ka arī NA nav līdz galam apmierināta ar skaidrojumu par PV valdes izvēli, taču cer, ka valdes locekļu izvēles principi turpmāk novērsīšot šādas situācijas.

Ministru prezidents piebilda: koalīcijas partneri ir vienojušies, ka jāizstrādā skaidri principi un metodika, pēc kuriem turpmāk būtu jāvadās gan attiecībā uz procedūru, gan atlases kritērijiem. Viņš uzsvēra, ka arī "Vienotību" interesējis PV valdes izvēles process, taču nevēlas, ka visi ministru izraudzīti amati kļūtu par politiska tirgus objektu. Tomēr Dombrovskis apliecināja, ka konkrētu kandidātu izvēle bijusi paša Roņa rokās.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pauda, ka saistībā ar vilcienu iepirkuma līgumu pašlaik virzība ir skaidra – turpmākās divas nedēļas turpināsies PV valdes sarunas ar vilcienu būves uzņēmumu "CAF". Sarunām jānoslēdzas ar to, ka PV līgums ar CAF noslēdzams atbilstoši sākotnējiem iepirkuma nosacījumiem vai arī tas jāpārtrauc.

Arī premjers apliecināja, ka atbilstoši Satiksmes ministrijas (SM) un PV valdes pārstāvju teiktajam, nespējot vienoties par līguma nosacījumiem, pastāv iespēja iepirkuma līgumu nevis lauzt, bet vienkārši neturpināt bez sankcijām.

Dombrovskis pievienojās apgalvojumam, ka līdzšinējais kopš 2009. gada ilgušais vilcienu iepirkuma process ir bijis gana ilgs un neveikls, taču nevajadzētu meklēt grēkāžus, bet gan koncentrēties uz to, kā radušos situāciju koriģēt.

Atbilstoši SM lūgumam, kamēr norit sarunas ar "CAF", valdībā jautājumu par vilcienu iepirkumu neskatīs, piebilda premjers.

Jau vēstīts, ka pēc "Pasažieru vilciens" (PV) valdes priekšsēdētāja un līdzšinējo PV valdes locekļu atkāpšanās no amata, Satiksmes ministrija (SM) kā uzņēmuma akcionārs iecēla trīs jaunus PV valdes locekļus. Valdē iecelts Anrijs Brencēns, kurš strādā RD attīstības departamenta biroja vadītāja amatā, ZZS Saeimas deputāte Silvija Dreimane, "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) prezidenta padomniece, un Aigars Štokenbergs , kuram ir uzņēmējdarbības, kā arī profesionālā pieredze tieslietu, reģionālās attīstības un ekonomikas ministra amatā.

RP un NA pauda iebildumus par šo valdes locekļu izraudzīšanas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!