Foto: LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi lauksaimniecības uzņēmumu holdingkompānijai AS "Linas Agro Group" iegādāties AS "Putnu fabrika Ķekava", SIA "Lielzeltiņi", SIA "Cerova" un SIA "Broileks", portālu "Delfi" informēja KP.

Atļauja dota, jo apvienošanas rezultātā uzņēmumi varēs stiprināt konkurētspēju Baltijas un Skandināvijas tirgū, tomēr neiegūs tādu tirgus varu, kas ļautu ietekmēt cenas Latvijā.

Holdingkompānijā AB "Linas Agro Group" ietilpst 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi, kas darbojas tādos tirgos kā lauksaimniecība, lauksaimniecības produktu tirdzniecība un izejvielu piegāde, kā arī loģistikas pakalpojumi, tomēr neviens no tiem nenodarbojas ar vistu audzēšanu vai gaļas pārstrādi.

"Putnu fabrika Ķekava" un "Lielzeltiņi" ir vistas gaļas pilna cikla ražotāji. "Lielzeltiņi" nodarbojas arī ar kombinētās lopbarības ražošanu, lielāko daļu saražotās produkcijas patērējot sava uzņēmuma vajadzībām. Savukārt "Cerova" un "Broileks" ir "Lielzeltiņi" saistītie uzņēmumi, kas nodarbojas ar olu inkubāciju un vistu audzēšanu.

Lēmumā KP norāda, ka Latvijas tirgū pastāv spēcīga konkurence – darbojas aptuveni 20 vistas gaļas un vistas gaļas produktu piegādātāji, kas piedāvā Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Dānijā un Zviedrijā ražotu produkciju. Tā kā apvienošanās dalībnieku lielākie konkurenti darbojas lielās Baltijas un Skandināvijas uzņēmumu grupās, Latvijas uzņēmumu apvienošanās varētu pozitīvi ietekmēt konkurenci, radot konkurētspējīgāku uzņēmumu.

Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz graudu vairumtirdzniecības tirgu, kurā darbojas "Linas Agro Group", bet "Lielzeltiņi" graudus iepērk kombinētās lopbarības ražošanai, KP nekonstatēja draudus konkurencei. Gaudu cenas vairumtirdzniecībā veidojas preču biržās globālā pieprasījuma-piedāvājuma ietekmē, un nevienam no apvienošanās dalībniekiem nav tādas tirgus varas, kas ļautu palielināt cenas.

Jau ziņots, ka "Putnu fabrika Ķekava", lielākais no iegādājamajiem uzņēmumiem, ir pilna cikla vistas gaļas ražotājs. Uzņēmums pārdod vistas gaļu kā arī vistas gaļas produktus. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 33 miljoni eiro un eksports uz Eiropas Savienības valstīm sastādīja 27% no kopējā apgrozījuma.

Krīzes laikā uzņēmums piedzīvoja finanšu grūtības, kā rezultātā notiek uzņēmuma restrukturizācija, ir iestājies tiesiskās aizsardzības process, kuru ir plānots noslēgt 2014.gada janvārī, un uzņēmums pilnībā neizmanto savu ražošanas kapacitāti.

SIA "Lielzeltiņi" ražo vistas gaļu un vistas gaļas produktus, kā arī kombinēto lopbarību. Uzņēmuma apgrozījums 2012.finanšu gadā bija 21 miljonus eiro. SIA "Broileks" nodarbojas ar broileru audzēšanu un tā apgrozījums 2012.gadā sasniedza 1,2 miljonus eiro. SIA "Cerova" savukārt nodarbojas ar olu inkubāciju un vienas dienas vecu cālēnu pārdošanu. Uzņēmums 2012.finanšu gadā izaudzēja 5,9 miljonus cāļu un sasniedza 2 miljonu eiro apgrozījumu.

"AB Linas Agro Group" plāno, ka iegādājamo uzņēmumu apgrozījums nākotnē sasniegs aptuveni 70 miljonus eiro.

"AB Linas Agro Group" ietilpst lauksaimniecības produktu tirdzniecības uzņēmums "AB Linas Agro", graudu uzglabāšanas uzņēmums "UAB Linas Agro Grūdų centras KŪB", tirdzniecības uzņēmums Latvijā SIA "Linas Agro", starptautisks tirdzniecības uzņēmums "Linas Agro" A/S Dānijā, "ŽŪB Landvesta" uzņēmumu grupa, kas pārvalda lauksaimniecības zemi, lauksaimniecības uzņēmumu holdings "UAB Linas Agro Konsultacijos" , lauksaimniecības izejvielu piegādātājs UAB Dotnuvos Projektai, biodegvielas uzņēmums "UAB Lignineko", loģistikas uzņēmums "UAB Jungtinė Ekspedicija" un citi uzņēmumi. Grupas finanšu gads sākas 1.jūlijā un darbinieku skaits pārsniedz 950 cilvēkus. "AB Linas Agro Group" konsolidētais apgrozījums par 2012./2013.finanšu gada deviņiem mēnešiem sasniedza LTL 1,658 miljonus, bet EBITDA – LTL 116 miljonus.

Kopš 2010.gada 17.februāra AB Linas Agro Group ir iekļauts NASDAQ OMX Viļņas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!