Foto: LETA

ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā no Ventspils mēra pienākumiem atstādināto Aivaru Lembergu un arī Ventspils Brīvostu radīja saspringtu gaisotni ostā un uzņēmējiem ir bažas par turpmāko darbību, trešdien intervijā Latvijas Radio pauda Finanšu ministrijas pārstāvis Ventspils brīvostas pārvaldē, ostas valdes vadītāja vietnieks Ģirts Valdis Kristovskis (“Jaunā Vienotība”).

Kristovskis sacīja, ka ostā ir smaga psiholoģiskā gaisotne, uzņēmēji ir neziņā, cik strauji sankciju sekas ietekmēs viņu biznesu, kā partneri no citām valstīm rīkosies, lai virzītu savas preču kravas.

Komunikācija starp ostas komersantiem un partneriem ir bažu pilna, un jautājumi, kā noņemt šo spriedzi, ir dienas kārtībā katru stundu, atzina Kristovskis.

Viņš arī uzsvēra, ka procesi ostā nav apstājušies, un strauja un mērķtiecīga ostas pārvaldes modeļa maiņa, iesaistot profesionāļus, kas gatavi demonstrēt citu pārvaldes modeli, kura atbilst mūsdienu prasībām, nevis autoritārām režīmam, palīdzēs situāciju atrisināt.

Kristovskis arī pauda, ka konkurējošas ostas noteikti vēlēsies situāciju izmantot, taču kravu pārvirzīšana nenotiek tik ātri, tam vajadzīgas nedēļas, un to var novērst, bet, ja rīcība nebūs ātra, kravas var tikt novirzītas prom no Ventspils ostas.

Jau vēstīts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020. gada 8. janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!