Foto: Shutterstock

Lauku atbalsta dienests (LAD) šogad klientiem kopumā izmaksājis rekordlielu atbalsta apmēru – 591,5 miljonus eiro, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad kopumā izmaksāti 535,3 miljoni eiro, pavēstīja LAD.

Dienestā pastāstīja, ka vislielāko atbalsta apmēru – 354,1 miljonu eiro – lauksaimnieki ir saņēmuši vienotā platību maksājumos. Savukārt investīciju pasākumos šogad tika izmaksāti 184,4 miljoni eiro, bet atlikušo summu LAD klientiem izmaksāja citu atbalsta maksājumu veidā.

Vienotā platību maksājuma un Mazā lauksaimnieka shēmas gala maksājumus līdz gada beigām saņēmis rekordliels skaits – 51 140 lauksaimnieki, kas ir par 17,8 % vairāk nekā pērn, kad šos maksājumus saņēma 43 405 lauksaimnieki. Tas izdevās pateicoties tam, ka 100 % lauksaimnieku platību maksājumiem pieteicās elektroniski un, lai lauksaimnieki to neaizmirstu izdarīt, elektroniskās pieteikšanās sistēmā bija iestrādāts algoritms, kas lauksaimniekiem pateica priekšā atbalsta veidus, kuriem iespējams pieteikties. Būtiski uzlaboti arī LAD iekšējie procesi, tostarp izveidots "zaļais koridors" – vairāk nekā 50 % pieteikumu sistēma pilnībā pārbaudīja bez cilvēka iesaistes.

LAD norādīja, ka tā rezultātā platību maksājumu iesniegumos bija mazāk kļūdu, kā arī elektroniskajā pieteikšanās sistēmā kļūdas bija iespējams novērst jau pieteikuma iesniegšanas brīdī, kas savukārt samazināja sankciju apmēru. Tāpat platību maksājumi tika izmaksāti ātrāk. Piemēram, atverot sistēmu platību maksājumu iesniegšanai, pirmo pieteikumu dienests saņēma pēc vienas minūtes un sešām sekundēm. Vislielākais platību maksājumiem pieteiktais lauks bija kāds ziemas rapšu lauks 296 hektāru platībā, bet lielākā atbalstam apstiprinātā platība vienam klientam bija 5690 hektāri. Vecākajai klientei, kura pieteicās platību maksājumiem elektroniski, bija 96 gadi, bet jaunākajam klientam – 18 gadi.

Tāpat LAD informēja, ka lauksaimnieki šogad aktīvi pretendējuši uz atbalstu investīcijām, kam pieteikti kopumā 14 525 projekti, kas ir par 14,5 % vairāk nekā gadu iepriekš, kad LAD tika iesniegti 12 690 projekti. Vislielāko interesi par investīcijām izrādījuši mežsaimnieki, jo kopumā LAD šogad saņēmis 4208 projektu pieteikumi mežu kopšanai. Tāpat attīstījās arī mazās lauku saimniecības – apstiprināti 2108 projekti. Būtiski uzlaboti pašvaldību lauku ceļi 270 kilometru garumā, 20 novadi jau ir paveikuši plānošanas periodā paredzēto apjomu. Tāpat lauksaimnieki šogad aktīvāk nekā iepriekš investēja precīzajās tehnoloģijās -miglošana un mēslošanā, tādējādi saimniekojot efektīvāk un videi draudzīgāk.

Šogad LAD pieņēma projektus arī dažādu inovatīvu ideju attīstīšanai Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Lauku attīstības programmas (LAP) pasākumā "Sadarbība", kur iesniegts 71 projekts. Saglabājas ļoti liela aktivitāte LEADER pasākumā, kur saņemts 1561 projekta pieteikums.

LAD atgādināja, ka Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šogad kompensācijās izmaksāti gandrīz 15 miljoni eiro.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!