Foto: Shutterstock

Latvijas Patērētāju interešu aizsardzības asociācija (LPIAA) un Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platforma pauž satraukumu par patērētāju interešu ievērošanu telekomunikācijas jomā iespējamās Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja "Lattelecom" un Latvijas mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) apvienošanas gadījumā, pavēstīja asociāciju pārstāvji.

LPIAA valdes priekšsēdētāja Tekla Žabova norādīja, ka asociāciju satrauc publiski izskanējušās versijas par iespēju apvienot divus Latvijas lielākos telekomunikāciju nozares uzņēmumus, un organizācija norāda, ka ir rūpīgi jāizvērtē patērētāju un visas sabiedrības intereses pirms šāda lēmuma.

Žabova uzsvēra, ka, pirms valdība pieņem lēmumu par divu lielo telekomunikācijas uzņēmumu apvienošanos, ir nepieciešama plašāka diskusija par to, kā pasargāt patērētāju intereses. "Pašlaik Latvijā patērētājiem tiešām ir zemas pakalpojuma cenas, un arī operatori gūst ļoti labu peļņu. Kā sportā – viens pret viens. Iegūst gan patērētājs, gan bizness. Tagad mums ir bažas, ka rezultāts var mainīties nevēlamā virzienā – patērētājam paliks nulle ieguvumu, bet apvienošanās rezultātā radīsies "telekoms-milzis", kas visus apspēlēs, jo mazināsies konkurence. Mēs gribam pievērst uzmanību savām bažām," sacīja LPIAA valdes priekšsēdētāja.

Savukārt Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformas valdes priekšsēdētāja Agnese Alksne atzīmēja, ka augstas konkurences apstākļos telekomunikācijas nozarē ieguvējs patlaban ir patērētājs un, vērtējot Eiropas Savienības vienotā digitālā tirgus stratēģiju, patērētāju intereses joprojām ir galvenais vadmotīvs nākotnes tirgus regulācijai. "Lai spriestu par jebkādu scenāriju Latvijas telekomunikācijas tirgus attīstībai, ir nepieciešams zināt šo uzņēmumu īpašnieku nākotnes plānus attiecībā uz abu uzņēmumu attīstību. Valstij ir jāspēj nodefinēt kritēriji, kas liecinās par atbildīgu patērētāju interešu aizsardzību gan no uzņēmuma, gan potenciālā investora puses. Jānorāda, ka būtiskākās sabiedrības intereses ir sakaru drošības un infrastruktūras nodrošināšana," uzsvēra Alksne.

Lai runātu par patērētāju interešu ievērošanu telekomunikācijas nozarē, asociācijas nākamnedēļ, 14.sertmebri rīkos diskusiju, kuras iecere ir vērst politiķu, valsts un to pārvaldīto uzņēmumu vadības, kā arī akcionāru uzmanību uz to, ka, virzot jebkādus priekšlikumus par tālāko telekomunikācijas nozares pārstrukturēšanu, nepieciešams ņemt vērā patērētāju intereses pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā.

Plānots, ka diskusijā piedalīsies nevalstisko organizāciju un nozares asociāciju pārstāvji, eksperti, politiķi un valsts institūciju pārstāvji.

Par "Lattelecom" un LMT valsts daļu pārdošanu valstī tiek diskutēts jau ilgi, taču vairākām valdībām vienoties tā arī nav izdevies. Iepriekšējās valdības triju ministru darba grupa bija izpētījusi iespējamos risinājumus, kā rīkoties ar valstij piederošajām LMT un "Lattelecom" kapitāldaļām, un atzinusi, ka abu kompāniju kapitāldaļu privatizācija īstermiņā nav nepieciešama, taču ir jāstiprina uzņēmumu sinerģija.

LMT un "Lattelecom" iespējama apvienošana vērtēta kā viena no iespējām, tāpat diskutēts arī par iespēju atdalīt uzņēmumu īpašumā esošo infrastruktūru no biznesa un klientiem. Vienlaikus Konkurences padome paudusi bažas, ka uzņēmumu apvienošana varētu radīt riskus konkurencei tirgū.

Savukārt šogad marta sākumā valdība nolēma atjaunot darba grupu par LMT un "Lattelecom" pārvaldību. Darba grupai jārisina sarunas ar skandināvu koncernu "TeliaSonera" par "Lattelecom" un LMT kapitāla daļu pārvaldīšanu un minēto kapitālsabiedrību attīstību. Valdība augusta vidū uzdeva Privatizācijas aģentūrai aicināt Skandināvijas koncernu "TeliaSonera" izteikt formālu piedāvājumu attiecībā uz "Lattelecom" un LMT nākotni.

"Lattelecom" piedāvā integrētus elektronisko sakaru un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus, sniedz telekomunikāciju, tīklu projektēšanas un izbūves pakalpojumus, nodrošina datu pārraides un IT infrastruktūras risinājumus, interneta un kontaktu centra pakalpojumus, kā arī biznesa procesu ārpakalpojumus. Skandināvijas koncernam "TeliaSonera" patlaban pastarpināti pieder 49% "Lattelecom" daļu, bet Latvijas valstij - 51%.

Savukārt LMT ir vecākais Latvijā strādājošais mobilo sakaru operators. Pašlaik operatora īpašnieki ir "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (23%), "Lattelecom" (23%), Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā (5%), kā arī skandināvu "TeliaSonera" (49%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!