Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Service" novērtējusi AS "Latvenergo" emitētās "zaļās" obligācijas ar kredītreitingu "Baa2, stabils". Vienlaicīgi aģentūra ir arī apstiprinājusi "Latvenergo" kredītreitingu šī gada februārī piešķirtajā kredītreitinga līmenī "Baa2" ar stabilu nākotnes vērtējumu, informē "Latvenergo".

Tādējādi "Latvenergo" emitētās zaļās obligācijas ir arī pirmās zaļās obligācijas Centrālajā un Austrumeiropā, kam piešķirts starptautiskas kredītreitinga aģentūras kredītreitings.

Saskaņā ar starptautiskās kredītreitinga aģentūras "Moody's Investors Service" ("Moody's") sniegto paziņojumu "Latvenergo" 75 miljonu eiro apmērā emitētās "zaļās" obligācijas ir novērtētas ar kredītreitingu "Baa2, stabils". Obligācijas tika emitētas 2015.gada 10.jūnijā "Latvenergo" otrās obligāciju piedāvājuma programmas 100 miljonu eiro apmērā ietvaros, to fiksētā kupona likme ir 1,9% un dzēšanas termiņš ir 2022.gada 10.jūnijs.

""Zaļo" obligāciju emitēšana bija ambiciozs, taču racionāli pamatots solis. Mūsu vadošās atjaunīgo resursu izmantojošās ražotnes - hidroelektrostacijas - "Moody's" ir izcēlis arī koncerna kredītreitinga pamatojumā. Neapšaubāmi, "zaļās" obligācijas un to novērtējums ir vēl viens apliecinājums investoriem, ka "Latvenergo" strādā efektīvi un atjaunīgie resursi ir mūsu priekšrocība atvērtā elektroenerģijas tirgus apstākļos visā Baltijā," norāda "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Kredītreitinga pamatojumā "Moody's" kā pozitīvi veicinošus aspektus uzsver koncerna kā nozīmīga elektroenerģijas komersanta darbību vietējā tirgū, augsto konkurētspējīgās un no atjaunīgiem resursiem iegūtās elektroenerģijas īpatsvaru kopējā saražotajā elektroenerģijas apjomā.

"Koncerna darbība brīvajā elektroenerģijas tirgū ir izaicinājums, ko uzsver arī "Moody's" - ja viņu vērtējumā tas ir norādīts kā viens no riskiem, kas var mazināt uzņēmuma nozīmi Latvijas tirgū, tad jāuzsver, ka jau savlaicīgi, rēķinoties ar augošu konkurenci, esam stiprinājuši savas pozīcijas Baltijas tirgū," turpina Žīgurs.

2004.gada martā starptautiskā kredītreitinga aģentūra "Moody's Investors Service" pirmoreiz piešķīra "Latvenergo" ilgtermiņa kredītreitingu "Baa1, stabils". Savukārt 2005.gada jūnijā "Moody's" paaugstināja "Latvenergo" reitingu uz "A2, stabils", kas bija vienā līmenī ar Latvijas valsts reitingu. Ņemot vērā finanšu krīzes negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku, 2009.gadā kredītreitinga aģentūra pakāpeniski pazemināja koncerna kredītreitingu līdz "Baa3" līmenim ar negatīvu nākotnes vērtējumu. 2010.gada martā "Latvenergo" kredītreitinga nākotnes vērtējums tika izmainīts uz stabilu, tādējādi kredītreitings "Baa3, stabils" bija spēkā līdz šī gada februārim, kad tas tika paaugstināts par vienu pakāpi līdz "Baa2, stabils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!