Foto: F64

Latvijā pagājušajā gadā pārtikas produkti un bezalkoholiskie dzērieni bija dārgākie Baltijas valstīs, turklāt mūsu valstī šie produkti maksāja tikai nedaudz mazāk kā tādās pārtikušās Eiropas Savienības (ES) zemēs kā Portugāle, Spānija un Nīderlande, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" piektdien publiskotie salīdzinošie dati par cenu līmeņiem bloka zemēs.

Saskaņā ar tiem 2011.gadā mūsu valstī pārtikas un atspirdzinošo dzērienu cenas veidoja 88% no ES vidējā līmeņa, savukārt Igaunijā un Lietuvā šīs preces maksāja lētāk – attiecīgi 86% un 76% no vidējā līmeņa blokā.

Lētāka nekā mūsu valstī pārtika un bezalkoholiskie dzērieni bija arī vairākās citās jaunajās ES valstīs, tostarp Ungārijā un Slovākijā (83% no vidējā ES līmeņa), Čehijā (80%), Rumānijā (68%) un Bulgārijā (67%).

No jaunajām bloka valstīm vairāk nekā Latvijā patērētājiem par pārtiku un atspirdzinošajiem dzērieniem bija jāmaksā tikai Maltā un Slovēnijā – šajās valstīs šo preču cenas pagājušajā gadā veidoja attiecīgi 94% un 97% no ES vidējā līmeņa.

Visas ES mērogā dārgākā pārtika un spirdzinošie dzērieni pērn bija Dānijā, kur šo produktu cenas vidējo ES līmeni pērn pārsniedza par 36%. Virs vidējā līmeņa blokā minēto preču cenas bija arī Beļģijā, Vācijā, Īrijā, Francijā, Itālijā, Kiprā, Luksemburgā, Austrijā, Somijā, Zviedrijā un Lielbritānijā. Eiropā visdārgāk pārtika un bezalkoholiskie dzērieni maksāja ES neietilpstošajās valstīs Norvēģijā un Šveicē, pārsniedzot vidējo ES līmeni attiecīgi par 64% un 56%.

No vecajām bloka zemēm zemākās pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas bija Portugālē (90% no ES vidējā līmeņa), Spānijā (93%) un Nīderlandē (95%).

Vidējais cenu līmenis visām precēm un pakalpojumiem Latvijā pērn veidoja 74% no ES vidējā līmeņa, kas bija augstāks nekā Lietuvā (66%), bet zemāks nekā Igaunijā (79%).

Blokā zemākais kopējais cenu līmenis bija Bulgārijā (51%), kā arī Polijā un Rumānijā (60% abās valstīs), bet augstākais ‒ Dānijā (142% no ES vidējā līmeņa) un Zviedrijā (128%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!