Foto: stock.xchng

Latvijas ekonomikā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli–jūniju bija straujākais ekonomikas pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas aptver 21 bloka valsti un ir sezonāli izlīdzināti.

Latvija bija izteikta līdere ar IKP pieaugumu 4,3% apmērā, kam seko Slovākija un Lietuva, kur IKP minētajā periodā palielinājās attiecīgi par 2,9% un 2,7%. Igaunijā otrajā ceturksnī, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, bija ceturtais straujākais IKP pieaugums – 2,5%.

Lielākais IKP kritums aprīlī–jūnijā reģistrēts Grieķijā (-6,2%) un Portugālē (-3,3%).

ES lielākajā ekonomikā Vācijā IKP otrajā ceturksnī pieauga par 1%.

Visas ES ekonomika otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli–jūniju samazinājās par 0,2%, bet eiro zonā IKP saruka par 0,4%.

Savukārt otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar gada pirmajiem trim mēnešiem gan ES, gan eiro zonā IKP samazinājās par 0,2%.

Ceturkšņa izteiksmē Latvija statistiķu aplūkoto ES valstu vidū uzrādīja otru labāko sniegumu ar IKP pieaugumu par 1%. Augstākais ekonomikas pieaugums aprīlī–jūnijā, salīdzinot ar janvāri–martu, reģistrēts Zviedrijā, kur tas bija 1,4%. Lietuvā un Igaunijā izaugsme sasniedza 0,4%.

Lielākie kritumi bija Portugālē (-1,2%), Somijā (-1%) un Kiprā (-0,8%). ES statistiķi nav publiskojuši datus par Grieķijas IKP dinamiku ceturkšņa izteiksmē.

Vācijas IKP ceturkšņa izteiksmē pieauga par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!