Foto: LETA

Latvijas gaisa telpas kontroliere VAS "Latvijas Gaisa satiksme" (LGS) vairs tiesā neuztur prasību strīdā par parāda piedziņu ar zemo cenu aviosabiedrību "Ryanair", aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

LGS advokāts Ilmārs Krūms norādīja, ka prasība netika uzturēta "sakarā ar apstākļu maiņu". Tomēr plašāki komentāri pagaidām netiek sniegti.

Kā ziņots, pagājušā gada oktobrī tiesas sēde tika atlikta, jo abas puses gatavojās panākt mierizlīgumu. Toreiz Krūms teica, ka strīdnieki ir ļoti tuvu mierizlīgumam, tomēr konkrētākus komentārus advokāts atteicās sniegt. Tāpat abu pušu pārstāvji atteicās nosaukt arī konkrēto parāda summu, kādu ir prasīts piedzīt, jo process norit aiz slēgtām durvīm.

Savukārt LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš tolaik pauda gandarījumu par "Ryanair" izrādīto sadarbību parāda atmaksai, jo kompānija ir samaksājusi pamatparādu un visu soda naudu par LGS sniegtajiem aeronavigācijas pakalpojumiem, kopumā veicot maksājumu 846 335 eiro (592 435 latu) apmērā.

Tādā veidā "Ryanair" ir sedzis parādsaistības par 2010. un 2011.gadu, kā arī atmaksājis 2012.gada rēķinus par aeronavigācijas pakalpojumiem, kuriem bija iestājies maksājumu termiņš.

Tomēr Tauriņš norādīja, ka vienīgais jautājums, kas ir palicis neatrisināts, ir par to, kam ir jāsaņem maksa par aeronavigācijas pakalpojumiem - LGS vai lidostai "Rīga", kas šajā lietā atrodas trešās personas statusā. "Ryanair" uzskata, ka par aeronavigācijas pakalpojumiem ir jāmaksā lidostai, savukārt LGS norāda, ka tas ir pretrunā ar starptautisko un Latvijas likumdošanu.

LETA jau ziņoja, ka LGS iesniedza prasību tiesā, norādot, ka prasības iesniegšanas dienā parāda summa sasniedza 262 917 latus.

Iepriekš "Ryanair" atteikšanos maksāt par LGS pakalpojumiem pamatoja ar slepenā līguma nosacījumiem, kuru ar īru lidsabiedrību parakstīja toreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, rakstīja portāls "Pietiek.com".

Neoficiāli zināms, ka "Ryanair" nemaksāšanu LGS argumentēja ar līgumā ar starptautisko lidostu "Rīga" ietverto nosacījumu, ka visas iespējamās maksas jau iekļautas nodevā lidostai, ko "Ryanair" maksā par katru izlidojošo pasažieri. Līdz ar to "Ryanair" uzskatīja, ka šīs izmaksas jāsedz lidostai "Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!