Foto: Pixabay

Energoresursu izmaksu un pieejamības jautājums nākamai sezonai, īpaši energoietilpīgo uzņēmumu nodrošinājums ražošanas nepārtrauktībai, ir būtisks un radījis spriedzi, daļā – neziņu, portālam "Delfi Bizness" atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

"Mēs ik nedēļu jau vairāku mēnešu garumā prasām risinājumus un atbildes ministriju un valdības līmenī. Iespējams, daļa uzņēmumu līdz galam neapzinās, ka šajos apstākļos arī noslēgts energoresursu piegādes līgums nesniedz 100% garantiju par to piegādi un saņemšanu. Tāpēc arī LDDK biedrus regulāri informējam par aktuālo un aicinām izvērtēt esošo situāciju un potenciālos riskus,"' saka Meņģelsone.

"Pagājušonedēļ, tiekoties ar Ministru prezidentu un ekonomikas ministri beidzot guvām pārliecību, ka ne tikai mājsaimniecībām, bet arī uzņēmējiem gāzes pieejamība tiks nodrošināta. Nākamais solis ir elektroenerģijas cenas stabilizēšana un "Nord Pool" biržas spekulāciju nepieļaušana. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai ir jārosina starptautiska izmeklēšana, kā varēja rasties vienas stundas cena 4000 eiro/MWh. Tas raisa daudz jautājumu un nedrošību par nākotni. Ražotājiem nav iespējams prognozēt un plānot jebkādu attīstību jau tā sarežģītajos apstākļos. Šobrīd daudzas ražotnes iepriekš minēto apstākļu dēļ ir apturētas. Visi atbalsta pasākumi, kas plānoti (OIK pārcelšana, sadales tarifa kompensēšana, granti), palīdzība lielajiem, energointensīvajiem patērētājiem – to visu jāievieš pēc iespējas ātrāk, lai neraisītu situācijas tālāku eskalāciju," norāda Meņģelsone.

"LDDK biedru vidū ir komersanti, kas intensīvi strādā, lai šajā laikā, cik tas ir iespējams, nodrošinātu uzņēmumu darbības nepārtrauktībai nepieciešamās rezerves. Izveidojusies situācija ir mudinājusi komersantus pievērsties arī alternatīvās enerģijas avotiem," viņa piebilst.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!