Foto: DELFI

Nav 100% pārliecības, ka valdība kontrolē situāciju energoresursu krīzē, trešdien, 3. augustā, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Sarunā Rostovskis pauda bažas par gāzes rezervēm, kas varētu nebūt pietiekamas pilnīgi visiem šī resursa patērētājiem.

Viņš aicināja tos, kas izmanto dabasgāzi siltumapgādē, mēģināt rast citu risinājumu gadījumā, ja gāzes ziemā nebūs. Vienlaikus uzņēmēju biedrības vadītājs aicināja Ekonomikas ministriju apzināt 100 lielākos dabasgāzes patērētājus un palīdzēt tiem.

LTRK prezidents stāstīja, ka energoresursu krīzē nepieciešams lielākā tempā un elastīgāk pāriet uz alternatīviem resursiem, piemēram, AS "Latvijas Valsts meži" varētu ieiet enerģētikas tirgū ar "īstermiņa stabilizācijas" risinājumu, savukārt AS "Latvenergo" esot jābūt proaktīvākai un jāiepērk lielākas dabasgāzes rezerves.

Vērtējot valdības darbu energoresursu krīzē, Rostovskis pauda, ka šajā jautājumā visa atbildība gulstas uz ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) pleciem, bet "no konteksta noprotams", ka premjers Krišjānis Kariņš (JV) krīzes risināšanā tik ļoti neiesaistās.

LTRK prezidents arī atzina, ka energoresursu krīzes risināšanā nenāk par labu rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, jo patlaban politiķi fokusējas uz citām lietām. "Nav 100% pārliecības, ka valdība spēj kontrolēt situāciju. [..] Aicinu politiķus iespringt, lai gāzes būtu visiem," mudināja LTRK prezidents.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone portālam "Delfi" sacīja, ka energoresursu pieejamības jautājums nākamai sezonai, īpaši energoietilpīgo uzņēmumu nodrošinājums ražošanas nepārtrauktībai, kļūst aizvien būtiskāks.

Viņa sacīja, ka daļā komersantu valda neziņa, kas atspoguļojas gan uzņēmēju noskaņojumā, gan lēmumos par attīstību un izaugsmi, kas jau tā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā bremzē ekonomiku.

"Svarīgi, lai EM ir pilnīga skaidrība, veidojot gāzes rezerves, kāds ir nepieciešamais apjoms un absolūtas krīzes laikā tās būtu pieejamas uzņēmējiem. Tāpat aicinām EM izmantot visas pieļaujamās iespējas, lai parūpētos par energoresursu rezervēm Latvijai un to pieejamību nepieciešamības gadījumā arī mūsu ražošanas uzņēmumiem. Iespējams, daļa uzņēmumu līdz galam neapzinās, ka šajos apstākļos arī noslēgts energoresursu piegādes līgums nesniedz 100% garantiju par to piegādi un saņemšanu. Tāpēc arī uzņēmējus aicinām izvērtēt esošo situāciju un potenciālos riskus," norādīja Meņģelsone.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) vadītā Tautsaimniecības padome kā pretinflācijas pasākumus rosina - nepiemērot obligātā iepirkuma komponenti (OIK), kā arī samazināt akcīzes nodokli degvielai un pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!